

VM:n ex-ylijohtaja Peter Nyberg: ”Euroajan historia Suomen osalta ollut karu” – mutta mitä on vielä edessä?
Kun Suomi siirtyi eurovaluuttaan, menetimme ”kansallisen kurittajan”, siis keskuspankin. Miten voidaan ratkaista kilpailukyvyn vaalimisen ongelma, kun kotimaista kurinpitäjää enää ole? Tätä kysyy blogissaan valtionvarainministeriön eläkkeelle jäänyt ylijohtaja Peter Nyberg. Hän avaa kirjoituksessaan niitä yhteiskunnallisia muutoksia, joita eurovaluutta Suomelle aiheuttaa.
VTT Peter Nyberg huomauttaa, että kymmenen vuoden heikon talouskasvun jälkeen yhä useammat euron kannattajat ovat joutuneet hieman vastahakoisesti myöntämään, ettei eurojäsenyys ole ollut Suomen taloudelle eduksi. Hän on tyytyväinen siitä, että vihdoin selkokielisesti myönnetään, että eurojäsenyys asettaa Suomelle käytännössä pitkälle meneviä yhteiskunnallisia muutosvaatimuksia.
Nyberg muistuttaa, että koska eurojärjestelmässä valuuttakurssi ei voi muuttua, on taloudellisten sopeuttamiskeinojen löydyttävä maan rajojen sisäpuolelta. Näitä voivat olla muun muassa työmarkkinoiden, hyödykemarkkinoiden ja yritysten sisäisen toiminnan joustot.
Hänen muistikuviensa mukaan taloudellisten joustojen vaatimus ei ollut euroon liittyessämme maan päättäjille epäselvä – olihan Suomella pitkä devalvaatioiden historia, joka osoittaa kyvyttömyydestä sopimiseen.
– Luotettiin kuitenkin siihen, että kun Suomi kerran oli jäsenenä, niin pelko ja kokemus kilpailukyvyttömyyden seuraamuksista pakottaisivat eri osapuolet maan kannalta vastuulliseen toimintaan. Tältä osin ajattelu oli hyvin samantapainen kuin se jota sovellettiin romahdukseen päätyneen ”vakaan markan” synnyttämisessä.
Euron karu historia
Nybergin käsityksen mukaan euroajan historia on Suomen osalta ollut karu. Nokian nousun jälkeen on koettu pitkä suhdannetaantuma ja matalan kasvun kausi. Kilpailukyky on heikentynyt.
– Uutena joustojen korvikkeena ja eri osapuolten etujen rahoituskeinona tuli käyttöön jatkuva julkisen talouden velkaantuminen, jota suuresti helpotti euroalueen poikkeuksellisen kevyt rahapolitiikka. Nousevien korkojen aikana tämäkin tie on nyt kuljettu loppuun, mutta ymmärtääkseni vieläkään ei vallitse yksimielisyyttä siitä mitä joustoja ja kenen toimesta tulisi ensisijaisesti kehittää, Nyberg kirjoittaa.
Kenen siis pitäisi joustaa? Työntekijöidenkö?
Nybergin mukaan luulisi olevan eduksi, jos kaikilta osapuolilta vaadittavia joustoja yritettäisiin lisätä samaan aikaan ja yhdessä. Tämä taas vaatii osallistujilta sopimishalua ja -kykyä sekä kaikkien valmiutta keskusteluun ja muiden osapuolten tarpeiden huomioimiseen.
– Valitettavasti suomalainen keskustelu näyttää keskittyvän melkein yksinomaan juuri työmarkkinoiden joustojen lisäämiseen. Sopimisyhteiskunnan vaatima laaja valmius keskusteluun ja muiden osapuolten näkökohtien ymmärtämiseen on puuttunut Suomesta sekä ennen euroaikaa että sen jälkeen.
Tämän osoittavat Nybergin mukaan edelleenkin jatkuvat kilpailukyvyttömyyden jaksot sekä julkisen vallan syömävelan kasvu euroaikana.
Oman keskuspankin – kurittajan – puutteessa syömävelka kasvaa. Mutta velkaantumista ei voida jatkaa loputtomiin.
Mitä siis pitäisi tehdä?
Kolme vaihtoehtoa
Nyberg hahmottelee blogissaan kolme päävaihtoehtoa, joista jokaiseen liittyy kovia poliittisia rajoitteita:
1. Liittovaltio: Suomi voisi suostua siirtämään päätösvaltaa ulkomaille vielä suuremmassa määrin kuin tähän saakka, toivoen sieltäpäin kotimaisia työmarkkinoita sitovia rajoitteita ja ohjeita.
2. Euroero: Suomi voisi synnyttää uudestaan kotimaisen kurinpitäjän siirtymällä takaisin omaan kansalliseen valuuttaan.
3. Sopimisyhteiskunta: Suomi voisi myös pyrkiä seuraamaan Ruotsin ja Saksan esimerkkiä laajentamalla vaadittavien joustojen määrää ja varmistamaan, että eri osapuolten näkemyksiä huomioidaan.
Liittovaltiotietä on Nybergin mukaan helppo kulkea pikkuaskelin – siihen saakka kunnes päämäärä selviää, jolloin vastustus merkittävästi kovenee. Euroero voisi tulla kyseeseen ainoastaan tilanteessa, jossa kunnes maa kohtaa todella suuria taloudellisia vaikeuksia.
– Sopimisyhteiskuntaa voidaan tavoitella parhaiten siinä yhä epätodennäköisemmässä tilanteessa jossa taloudellinen toiminta on vakaa ja hyvä eivätkä poliittiset vastakkainasettelut ole jyrkkiä.
Blogi päättyy pohdintaan siitä, nähdäänkö jatkossa ay-liikkeen kurittamista, yritysten tukien rajoittamista, vai onko edessä laajeneva päätösvallan siirto europäättäjille. Sopimisyhteiskunta olisi mahdollinen sekin, mutta ellei tähän päästä, lienee lähivuosina tiedossa suomalaista yhteiskuntaa melko syvästi jakavaa talouspolitiikkaa.
Blogi luettavissa kokonaisuudessaan täällä >
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää