Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari keskusteli AlfaTV:n Dosentti-ohjelmassa brexitistä, euron kohtalosta ja koronakriisistä. Tiivishenkisessä keskustelussa Huhtasaari kertoi EU:n olevan paniikissa brexitin vuoksi. Suomen ei tulisi olla eurossa ja koronaepidemia on osoittanut globalisaation haavoittuvuuden.

Laura Huhtasaari kertoi, ettei EU:n tulevaisuus ei näytä hyvältä. Toiminta Euroopan parlamentissa on mennyt pikkumaisuuksiin.

– Ensinnäkin siellä on ennen tätä koronakriisiä tuli brexit-paniikki. Meidän kansalliset pienet, ihanat liput varastettiin paikoilta, hän sanoi.

Huhtasaari kertoi, että edustajien pienistä lipuista näki heti millä paikalla esimerkiksi istuu ranskalainen edustaja. Puhemies oli jopa määrännyt liput poistettavaksi. Pullikointi tietää seuraamuksia.

Brexit on suorastaan katastrofi EU:lle. Ison-Britannian EU-eron myötä unionista lähti suuri talous- ja sotilasmahti.

Suuret maat kiristävät

Jo ennen koronapandemiaa euromaissa on erityisesti Ranskan painostamana pyritty yhteisvelkaan. Koronakriisin myötä Italia on liittynyt yhteisvastuulliseen kuoroon. Huhtasaari pitää suurten jäsenmaiden toimintaa suoranaisena kiristyksenä.

– Niin, tämä kuulostaa vähän tällaiselta mafiauhkaukselta. Kiristämistä ja uhkailemista, hän ruotii Ranskan ja Italian mahtailua.

Hän muistuttaa, että ranskalaisilla pankeilla on Italian velassa 330 miljardin euron luottoriskit. Hän myös arvelee Saksan myötä Suomenkin taipuvan taas pankkitukiin. Hän muistuttaa italialaisten kotitalouksien olevan suomalaisia kotitalouksia varakkaampia.

Euro ei toimi Suomelle

Tukipaketit johtavat Huhtasaaren sanoilla ”eurostoliittovaltioon”.

– Eihän maailmanhistoriassa mikään valuuttaunioni ole pidemmän päälle pysynyt pystyssä ilman liittovaltiota. Ja eihän tämä eurokaan pysy pystyssä ilman jatkuvia tukipaketteja. Niin tämähän on alunperinkin ollut tarkoitus tehdä eurostoliittovaltio. Siis tämä on alkuperäinen suunnitelma, Huhtasaari pamauttaa.

Suomalaisten nöyrtyminen alati kasvavaan yhteisvastuuseen johtuu Suomen yksipuolisesta mediasta. Tukitoimiin suostutaan median rummuttaessa niiden erinomaisuutta.

– Toivon, että euro puretaan. Eurohan saattaisi hyvin toimia esimerkiksi Saksan, Itävallan, Hollannin välillä, hän luettelee.

– Nämä maat ovat hyvin samankaltaisia ja näiden maiden kansalaisilla on yhteneväinen mentaliteetti. Euro ei sen sijaan toimi Suomelle.

Tuotantoa takaisin Kiinasta

Koronaepidemia on osoittanut Huhtasaaren mielestä globalisaation heikkouden. Huoltovarmuuskeskuksen kautta Kiinasta tilattujen kasvomaskien laatu ei täyttänyt vaatimuksia.

Huhtasaaren mukaan tuotannon palauttaminen Suomeen tietäisi myös työntekijöiden ja ihmisoikeuksien palautusta.

– Koko kasvomaskisotku näyttää huonolta. Päättäjät näyttävät välinpitämättömiltä ja holtittomilta. Johtajuus uupuu.

Koulujen avaamispäätöstä hän pitää vaikeana kysymyksenä. Huhtasaari kertoo, ettei hänellä ole riittävää viisautta sanoa, onko tehty päätös järkevä vai ei. Hän ei kuitenkaan olisi ottanut riskiä siitä, että avaamispäätöksen vuoksi tautitilastot synkkenevät.

Henri Alakylä