Perussuomailsten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari kertoo brittilehti Expressille, että EU teki typerän virheen niputtaessa tyystin erilaisia talouksia rahaliittoon ilman poliittista liittoa – liittovaltiota. EU joutuu rikkomaan sääntöjään yrittäessään ylläpitää toimimatonta valuuttaliittoa.


– Euro ei olisi selvinnyt ilman sääntörikkomuksia, Laura Huhtasaari tykittää.

– Vain idiootit luovat rahaliiton näin erilaisten talouksien kanssa.

Huhtasaari kertoo EU:n joutuneen taivuttamaan ja rikkomaan sääntöjään pitääkseen euron hengissä. Samalla se tietää monelle jäsenmaalle laskuja ja vastuita muista jäsenmaista.

Rahaliitoilla ilman liittovaltioita lyhyt historia

Huhtasaari pureutuu myös erilaisten rahaliittojen historiaan. Maailmassa on ollut satoja erilaisia epäonnistuneita rahaliittoja. Helpoimmin rahaliitto – kuten euro – selviää, kun sen takana on poliittinen liitto eli liittovaltio.

– Suomi on euron pohjoisin euromaa ja siksi epäsymmetriset sokit iskevät toistuvasti, Huhtasaari kertoo liittovaltiorakenteetta johtuvien häiriöiden osuvan raskaasti Suomeen.

Epäsymmetrisillä taloussokeilla tarkoitetaan häiriöitä, joita kokee vain pieni osa. Esimerkiksi euron velkakriisi kohdistui Etelä-Eurooppaan ja Irlantiin.

”Ei toisten velkoja haluta maksaa”

Huhtasaari sanoo, etteivät jäsenmaat haluaisi maksaa toisten velkoja.

– Koronapaketti käyttää hyväkseen Suomen luottoluokitusta ja me maksamme sen takaisin.

Koronapaketti on suurilta osin satojen miljardien euron tulonsiirto pohjoisesta euroskeptiseen etelään. Huhtasaari muistuttaa, että toisten velkojen maksaminen on EU:n perussopimuksen vastaista. Se lukee artikla 125:ssä, jonka kaikki EU:n jäsenmaat ovat allekirjoittaneet.

Henri Alakylä