Suomella ei ole yhteisvastuumekanismeissa muuta kuin hävittävää, kommentoi puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.). Hänen mukaansa Suomen pitäisi noudattaa ainakin yhtä tiukkaa linjaa kuin muut pienet nettomaksajamaat Tanska, Ruotsi, Itävalta ja Alankomaat.

Halla-aho kirjoittaa:

”Ei ole mikään ihme, että lahjoitusrahaston suurimmat edunsaajat ovat Italia ja Espanja. Ranska ja Saksa päättävät, mitä EU:ssa tehdään, ja kummankin maan pankeilla on huomattavia saatavia Italiasta ja Espanjasta.

Suomella ei ole yhteisvastuumekanismeissa muuta kuin hävittävää. Siksi Suomen pitäisi noudattaa edes yhtä tiukkaa linjaa kuin Tanska, Ruotsi, Itävalta ja Alankomaat. Ne ovat pieninä nettomaksajina tässä tilanteessa Suomen luontainen viiteryhmä.

Komission esitys on taas yksi osoitus siitä, että laeilla ja säännöillä ei ole mitään merkitystä. Lait ovat alisteisia politiikalle. Kun jotakin halutaan tehdä, laki on se, joka venyy ja paukkuu. Tällainen toimintatapa tekee EU:sta lähinnä rikollisjärjestön ja asettaa oikeusvaltiopuheet naurettavaan valoon.

On selvää, miksi komissio haluaa jakaa Etelä-Euroopan maihin lahjarahaa ilman ehtoja. Finanssikriisin jälkeen annettiin lainaa ja vaadittiin rakenteellisia uudistuksia. Ne aiheuttivat ei-toivottuja poliittisia reaktioita kuten EU-vastaista populismia, jolta halutaan tällä kertaa välttyä.

Etelä-Euroopan maiden julkinen talous oli kuralla jo ennen koronakriisiä. Tämä johtuu mm. siitä, että niiden verotusjärjestelmä on rikki, ja toisaalta puolueet ostavat vaaleissa ääniä palveluilla ja tulonsiirroilla, joita näiden maiden tuottavuus ja kilpailukyky eivät tue. (Jälkimmäinen toki koskee Suomeakin, mutta Suomi sentään osaa himoverottaa: kokonaisveroasteemme on korkeampi kuin Kreikassa, Italiassa tai Espanjassa.)

Kun kyseiset maat saavat entistä enemmän ilmaista rahaa, ja joku muu kuittaa niiden velat, arvatkaapa, kannustaako tämä niiden päättäjiä ryhtymään välttämättömiin mutta poliittisesti epäsuosittuihin talouden rakenteiden korjauksiin, menoleikkauksiin ja veronkorotuksiin.

Suomalaisilla päättäjillä on jopa pohjoismaisessa vertailussa hyvin lapsekas ja mustavalkoinen suhtautuminen Euroopan unioniin. Koska EU edustaa kaikkea hyvää, kaikki mitä EU ehdottaa, on hyvää. Jos EU pyytää Suomea heittämään voltin, Suomi heittää voltin hyvän puolesta.”

SUOMEN UUTISET