

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koskela vaatii keskustelua euron tulevaisuudesta: ”Eurokokeilu on tullut meille jo ennen koronaakin kalliiksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela on huolissaan koronakriisin seurauksena päätään esiin nostavasta euron kriisistä. Euro on Koskelan mielestä ollut epävakaa valuutta alusta alkaen ja lähikuukausina tämä poliittisin perustein luotu rahajärjestelmä tulee horjumaan entisestään.
– Eurokokeilu on tullut meille jo ennen koronaakin kalliiksi ja samalla euron etuja on vuosien varrella selkeästi liioiteltu, sanoo Koskela.
Erosuunnitelma laadittava ajoissa
Koskelan mielestä euroon ei pidä suhtautua ikuisena ja hamaan tappiin asti säilyttämisen arvoisena projektina. Viimeistään nyt olisi aloitettava keskustelu euron tulevaisuudesta ja tehtävä suunnitelma mahdollisen euroeron suhteen.
Koskelan mielestä euro voi hyvin tulla kaatumaan meistä riippumattomista syistä ja silloin on hyvä, ettei Suomi ole viimeisiä, jotka poistuvat uppoavasta laivasta.
– Oma valuutta mahdollistaisi devalvaation, jolla vientiriippuvainen Suomi voisi saada taloutensa jälleen vetämään. Koronakriisi on muuttanut ihmisten kulutuskäyttäytymistä kenties pysyvästi ja kaikkia mahdollisia keinoja kysynnän ja viennin lisäämiseksi on käytettävä, jotta Suomen taloudella olisi mahdollisuus tästä taantumasta nousta, Koskela sanoo.
Suomi ei saa ryhtyä maksumieheksi
Koskela pelkää, että vaikeita aikoja on edessä vuosiksi, kun Italia, Espanja sekä muut talouttaan holtittomasti hoitaneet maat tulevat tarvitsemaan tukea taloutensa ja euron pelastamiseksi.
– Näyttää siltä, että euroalue tulee tiensä päähän, jos yhteisvastuita ei lähdetä merkittävästi kasvattamaan. Meillä ei ole syytä eikä resursseja lähteä jälleen kerran maksumieheksi, Koskela pohtii.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nyt puskee yhteisvastuullisia takaushimmeleitä oikealta ja vasemmalta – Vähämäki torppaisi ongelmalliset yhteisvastuumekanismit

Suomen haasteita koronakriisissä: eurojäsenyyden kestävyys ja ruokahuollon turvaaminen

Euroopassa yhteisvastuullisten koronatukien vaateet sen kuin kasvavat

Suomi velkaantuu ennennäkemätöntä vauhtia, maa putoamassa pois Euroopan keskikastista – PS-talousraati puntaroi: Tuleeko koronakriisistä pelkkä veruke kasvattaa EU-jäsenvaltioiden yhteisvastuuta?

Politico: Miksi kilpailukyvyttömät maat roikkuvat eurossa, kun ne vain haurastuvat entisestään?

Europarlamentaarikko Huhtasaari: ”Maailmanhistoriassa mikään valuuttaunioni ole pidemmän päälle pysynyt pystyssä ilman liittovaltiota”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.