Eduskunta keskusteli tänään hallituksen lisätalousarviosta. Suurimman huomion sai ravintoloille annettava 123 miljoonan euron tuki, vaikka esityksessä oli paljon suurempiakin menoeriä. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra nosti puheenvuorossaan esille yli 800 miljoonan euron valtiontakaukset EU- ja euroalueelle.

– Tällaiset tukipaketit ovat täysin loppumaton suo eivätkä meille sälytettävät vastuut ole loppumassa, päinvastoin ne kiihtyvät.

Riikka Purran mukaan finanssikriisin jälkeinen epäluottamus ei vielä ehtinyt korjaantua, kun uusi kriisi iski unioniin.

– Jakolinjat ovat lähes samat kuin ennenkin.

Korona ei ole etelän talousongelmien syy

Purran mukaan EU:n ja euron puolustajat väittävät, että sisämarkkinat ja euro ovat itsessään julkishyödykkeitä, ja niistä täytyy olla valmis maksamaan, miljardeja.

– Meidän täytyisi siis olla valmiit maksamaan Italian ja muiden etelän maiden velkoja, huonoa ja holtitonta ja populistista taloudenpitoa, veronkiertoa ja yleistä lyhytjänteistä hedonismia, Purra sanoo.

– Korona vain vahvistaa näitä. Se ei missään nimessä ole niiden syy. Italia velkaantuu ja kiertää veroja, oli korona tai ei, Purra toteaa.

Purran mukaan yhteisvastuiden lisääminen kannustaa jäsenmaita velkaantumaan entisestään muiden kustannuksella.

Ei lisää yhteisvastuita eikä tulonsiirtoja

– Järjestelmä itsessään kannustaa vastuuttomuuteen ja piittaamattomuuteen. Käsillä oleva kriisi olisi hyvä hetki uudistaa euroyhteiskuntien järjestelmää, näitä valtavia valuvikoja, ja rikkoa tabu, joka liittyy velkaan, Purra esittää.

– Perussuomalaiset ei voi tukea vastuiden kasvattamista eikä reaalitaloudellisia tulonsiirtoja. On välttämätöntä kohdata tosiasiat ja ymmärtää eurojärjestelmän valtavat ongelmat viimeistään nyt ja antaa Italian ajautua velkajärjestelyyn ja lopulta eroon euroalueesta.

Ekonomisti: Eurojärjestelmä hajoaa

Ekonomisti Tuomas Malisen mukaan euron alttarille on uhrattu suuri osa euroalueen väestöstä. Malinen sanoo, että järjestelmä todennäköisesti hajoaa.

– Malinen on sanonut, että jos joku maa lähtee eurosta, Suomen pitää olla heti seuraava. Todennäköisin ensimmäinen lähtijä on Italia. Tosiasia kuitenkin on, että Suomessa ainoastaan perussuomalaiset edes puhuvat asiasta.

Purran mukaan tällä hetkellä Suomi seuraa kaikessa Saksaa, vaikka se ei ehkä ole järkevää.

– Saksa hyötyy eurosta ja sille Välimeren maat ovat merkittäviä vientikohteita. Suomi ei hyödy eurosta ja meille Välimeren alueen merkitys on mitätön, Purra vertaa.

SUOMEN UUTISET