Italian presidentti Sergio Mattarella hyväksyi keskiviikkona Viiden tähden liikkeen ja Liiton nimeämän pääministeriehdokkaan Giuseppe Conten. Mattarella ei kuitenkaan ilahtunut avoimen eurovastaisesta valtiovarainministeriehdokkaasta, Paolo Savonasta. Conte kertoi tiedotustilaisuudessaan, että hallituksesta tulee muutoksen hallitus.

Mattarellan tulee hyväksyä Italian hallitus. Tähän voi kulua vielä useita päiviä, koska ministeripaikat tulee ensin täyttää. Jos Mattarella hyväksyy hallituksen, tulee hallituksen myös saada luottamus parlamentin molemmissa kamareissa erillisissä äänestyksissä.

Ministerispekulaatio käynnissä

Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini puolusti kuitenkin Savonan valintaa. Salvini kertoi Savonan pystyvän tuomaan Italian takaisin mukaan Euroopan puheenaiheisiin. Mattarella voi kuitenkin hylätä Savonan valinnan valtiovarainministeriksi. Silloin tilanne mutkistuu.

Seuraava ehdokas Italian valtiovarainministeriksi on lähipiiritietojen mukaan Salvinin kärkiavustaja ja kansanedustaja Giancarlo Giorgetti.

Salvini halunnee itse johtaa sisäministeriötä. Sisäministerinä hän voisi täyttää vaalilupauksiaan laittomien siirtolaisten palautuksista lähtömaihin.

Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maion arvellaan siirtyvän työministeriksi. Di Maio kertoi Italian saaneen ”kolmannen tasavallan” Mattarellan hyväksyttyä Conten nimityksen pääministeriksi.

Markkinat rauhallisina

Italian valtiovelkakirjojen korkotaso on laskenut torstain aikana. Jälkimarkkinakorko laskee, kun velkakirjan hinta nousee. Samoin Milanon pörssissä on ollut nousua Viiden tähden liikkeen ja Liiton yhteishallituksesta huolimatta.

Suurpankki Barclays ei usko Italian hallituksen voivan toteuttaa ohjelmaansa, eikä pankki povaa pitkää ikää hallitukselle.

FT:n vakiokolumnisti Wolfgang Münchau arvelee toisin. Hänen mukaansa on selvää, että Salvini haluaa irrottaa Italian yhteisvaluutta eurosta. Salvini voi hakeutua tilanteeseen, jossa Italian on pakko jättää euro.

Henri Alakylä