Italian hallitus on ajautumassa taas uuteen kriisiin. Parlamenttivaalit ovat silti epätodennäköisiä kahdesta syystä. Ensiksi hallituspuolueet menettäisivät kannatuskyselyjen perusteella useita paikkoja. Toiseksi vaalien järjestäminen pandemian keskellä merkitsee terveysriskiä.

Italian entinen pääministeri Matteo Renzi on uhannut kävellä ulos hallituksesta. Hän on tyytymätön EU:n elpymispaketin rahojen käyttötavasta. Italia olisi saamassa hieman yli 200 miljardia euroa paketin myötä.

Renzi johtaa myös pientä Italia Viva -puoluetta, jonka kannatus on vain noin kolme prosenttia. Pääministeri Giuseppe Conte turvaunee todennäköisesti ministerivaihdoksiin. Italia Vivalla on kaksi ministerisalkkua.

Maan oikeistoblokki voisi uusissa vaaleissa saavuttaa yli 50 prosentin vaalituloksen. Blokin kaksi suurpuoluetta ovat kansallismielisiä ja euroskeptisiä. Blokin valtaannousu tietäisi Italian ja Euroopan komission välien kiristymistä. Maassa pidetään parlamenttivaalit viimeistään noin kahden vuoden päästä.

Henri Alakylä