
Itävalta ei halua Turkkia EU:hun – ehdottaa naapuruussuhdetta
Itävallan hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla, kertoo itävaltalaislehti Die Presse. Lopullista sopimusta lokakuiset parlamenttivaalit voittaneen Itävallan kansanpuolueen (ÖVP) ja toiseksi tulleen vapauspuolueen (FPÖ) kesken odotetaan ensi viikonloppuna.
Hallitusneuvottelujen ainoa vielä avoimena oleva kohta koskee suoraa demokratiaa. Puolueilla on vääntöä siitä, kuinka monen kansalaisen allekirjoitus tarvittaisiin sitovan kansanäänestyksen järjestämiseksi. Lisäksi tietyt kysymykset, kuten EU-ero ja perustuslakimuutokset halutaan ÖVP:n taholta jättää sitovien kansanäänestysten ulkopuolelle.
Kurz ottaa ohjat EU-politiikassa
Uudeksi ulkoministeriksi nousee sitoutumaton Lähi-idän asiantuntija Karin Kneissl. Ulkoministerin salkku kuuluu vapauspuolueen mandaatille, mutta EU-myönteinen tuleva pääministeri Sebastian Kurz aikoo ottaa keskeiset EU-kysymykset suoraan omaan päätäntävaltaansa.
Ulkoministeriön valtaa EU-asioissa siis vähennetään, jotta EU-kriittinen vapauspuolue ei pystyisi ohjaamaan Itävaltaa törmäyskurssille Brysselin kanssa.
Kurz ja vapauspuolueen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Itävallan EU-suhteissa on tarvetta muutokselle esimerkiksi EU:n suunnalta tulevan byrokratian vähentämisen muodossa.
Ainakaan suhteessa Turkkiin uusi hallitus ei aio myötäillä Brysselin politiikkaa.
Ei Turkkia Eurooppaan – jäsenyysneuvottelut lopetettava
Todellinen jymyuutinen on, että pääministeri Kurz ja vapauspuolueen Strache ovat yhtä mieltä myös siitä, että Itävallan uuden hallituksen tavoitteena tulee olemaan EU:n ja Turkin välisten jäsenyysneuvottelujen lopettaminen.
EU-jäsenyyden tilalle Itävalta aikoo ehdottaa Turkille erityistä naapuruussuhdetta (”Nachbarskonzept”). Hallituskumppanit aikovat etsiä tähän ehdotukseensa liittolaisia muualta Euroopasta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.