Itävallan hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla, kertoo itävaltalaislehti Die Presse. Lopullista sopimusta lokakuiset parlamenttivaalit voittaneen Itävallan kansanpuolueen (ÖVP) ja toiseksi tulleen vapauspuolueen (FPÖ) kesken odotetaan ensi viikonloppuna.

Hallitusneuvottelujen ainoa vielä avoimena oleva kohta koskee suoraa demokratiaa. Puolueilla on vääntöä siitä, kuinka monen kansalaisen allekirjoitus tarvittaisiin sitovan kansanäänestyksen järjestämiseksi. Lisäksi tietyt kysymykset, kuten EU-ero ja perustuslakimuutokset halutaan ÖVP:n taholta jättää sitovien kansanäänestysten ulkopuolelle.

Kurz ottaa ohjat EU-politiikassa

Uudeksi ulkoministeriksi nousee sitoutumaton Lähi-idän asiantuntija Karin Kneissl. Ulkoministerin salkku kuuluu vapauspuolueen mandaatille, mutta EU-myönteinen tuleva pääministeri Sebastian Kurz aikoo ottaa keskeiset EU-kysymykset suoraan omaan päätäntävaltaansa.

Ulkoministeriön valtaa EU-asioissa siis vähennetään, jotta EU-kriittinen vapauspuolue ei pystyisi ohjaamaan Itävaltaa törmäyskurssille Brysselin kanssa.

Kurz ja vapauspuolueen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Itävallan EU-suhteissa on tarvetta muutokselle esimerkiksi EU:n suunnalta tulevan byrokratian vähentämisen muodossa.

Ainakaan suhteessa Turkkiin uusi hallitus ei aio myötäillä Brysselin politiikkaa.

Ei Turkkia Eurooppaan – jäsenyysneuvottelut lopetettava

Todellinen jymyuutinen on, että pääministeri Kurz ja vapauspuolueen Strache ovat yhtä mieltä myös siitä, että Itävallan uuden hallituksen tavoitteena tulee olemaan EU:n ja Turkin välisten jäsenyysneuvottelujen lopettaminen.

EU-jäsenyyden tilalle Itävalta aikoo ehdottaa Turkille erityistä naapuruussuhdetta (”Nachbarskonzept”). Hallituskumppanit aikovat etsiä tähän ehdotukseensa liittolaisia muualta Euroopasta.

SUOMEN UUTISET