Kuten Suomen Uutiset maanantaina kertoi, Recep Tayyip Erdoğan voitti sunnuntaina Turkin presidentinvaalit runsaan 52 prosentin ääniosuudella. Presidentinvaalien kanssa yhtä aikaa järjestetyissä parlamenttivaaleissa Erdoğanin johtama koalitio otti ehdottoman enemmistön myös parlamentissa, joten Erdoğanin asema maan hallitsijana on nyt todella vankka.

Erdoğanin voittoa Turkin presidentinvaaleissa on juhlittu myös Saksassa asiaankuuluvin menoin, eli Allahu akbar -huudoin.

Turkkilaiset ilakoivat Saksassa

Esimerkiksi Dortmundin paikallislehti kertoo, että turkkilaiset kokoontuivat sunnuntai-iltana torille huutamaan Allahu akbaria presidentti Erdoğanin kunniaksi. Torilla huudettiin myös kurdien työväenpuolue PKK:n vastaisia huutoja. Turkkilaisten ja kurdien välit ovat erittäin huonot myös Saksassa. Juhlinta päättyi siihen, että turkkilaiset lähtivät kiertämään kaupunkia sadan auton autokulkueessa.

Vastaavia, jopa tuhansien turkkilaisten kokoontumisia autoletkoineen, tööttäilyineen ja ilotulituksineen nähtiin myös muissa Saksan kaupungeissa. Berliiniläistoimittaja Pertti Rönkkö kertoo, että kaksi kolmasosaa uurnilla käyneistä Saksan turkkilaisista antoi äänensä Erdoğanille.

Rami Adham on helpottunut

Suomessa ”lelusalakuljettajana” tunnettu – mutta dopingaineiden salakuljettamisesta tuomittu – Rami Adham (kuvassa) kertoo avoimella Facebook-seinällään olevansa tyytyväinen Turkin vaalien demokraattisuuteen ja vaalitulokseen.

Adhamin mukaan vaalien 88 prosentin äänestysvilkkaus oli parempi kuin esimerkiksi Suomessa.

– Turkkilaiset juuret omaavana syyrialaisena olen erittäin helpottunut tästä tuloksesta, koska 3,5, miljoonan Syyrian pakolaisen kohtalo riippui näiden vaalien lopputuloksesta, Adham kirjoittaa englanniksi Fb-seinällään Erdoğanin kuvan kera.

Vielä ei ole kuitenkaan varmaa, tulevatko Erdoğanin sotatoimet Syyrian alueella helpottamaan vai pahentamaan syyrialaisten pakolaisten asemaa. On myös mahdollista, että Erdoğan päättää lähettää Turkissa majailevat Syyrian pakolaiset mieluummin kohti Eurooppaa.

SUOMEN UUTISET