TURKKI | BBC:n toimittaja kävi testaamassa, miten helposti Turkista saa ostettua EU-passin. Pimeillä markkinoilla myynnissä olevat passit ovat peräisin turvapaikanhakijoilta, jotka ovat päättäneet poistua EU-alueelta.

Facebookissa on suuri määrä ryhmiä, joissa kaupitellaan EU-maiden passeja ja oleskelulupia. BBC:n toimittaja Nawal al-Maghafi tekeytyi laittomaksi siirtolaiseksi, joka haluaa ostaa aidon EU-passin. Hän laittoi erääseen yli 5000 aktiivisen käyttäjän Facebook-ryhmään ilmoituksen, jossa haluttiin ostaa EU-passi noin 30-vuotiaalle henkilölle.

Muutamassa tunnissa toimittaja sai tusinan verran tarjouksia. BBC:n toimittajat menivät tapaamaan erästä välittäjää esiintyen syyrialaisena pariskuntana. Tarjolla oli kymmeniä aitoja passeja, jotka välittäjät ovat hankkineet Euroopasta pois tulleilta pakolaisilta. Niistä pitää vain valita sellainen, jonka kuva muistuttaa mahdollisimman paljon itseä.

Passien hinnoissa on eroja. Brittipassit ovat harvinaisia ja maksavat siksi jopa 15 000 euroa. Toimittaja päätyikin ostamaan Saksan myöntämän pakolaisen matkustusasiakirjan eli niin kutsutun ”sinisen passin”, joka oikeuttaa matkustamaan vapaasti Schengen-alueella.

Passin hankinta pimeiltä markkinoilta hoitui huomattavan paljon ripeämmin kuin laillisen passin hankkiminen: koko prosessi Facebook-viestien vaihtamisesta passin ostoon kesti vain muutamia tunteja.

BBC:n englanninkielisen dokumentin voi katsoa täältä >

SUOMEN UUTISET