TURKKI | Recep Tayyip Erdoğan voitti sunnuntaina järjestetyt presidentinvaalit runsaan 52 prosentin ääniosuudella. Samalla hänestä tulee käytännössä maan pääministeri, vaikkakaan pääministeriä ei maalle enää uudistetun perustuslain mukaan valita.

Erdoğanin päävastustajaksi nousut Muharrem Ince sai noin 31 prosentin ääniosuuden.

Maassa järjestettiin yhtä aikaa sekä presidentinvaalit että parlamenttivaalit. Valtapuolue AKP:n ynnä liittolaisten enemmistö alkaa sekin olla jo moskeijassa kuulutettu, joten Erdoğan voi jatkaa suureen turkkilaisen unelmansa toteuttamista.

AKP:n ääniosuus on Hurriyet-uutissivuston mukaan vajaat 43 prosenttia. AKP:n liittolaispuolue MHP takaa 11 prosentin äänisaalillaan Erdoğanin koalitiolle ehdottoman enemmistön parlamentissa. Parlamenttiin on nousemassa vajaan 12 prosentin vaalikynnyksen ylitse myös kurdien HDP, mutta opposition mahdollisuudet vaikuttaa maan asioihin parlamentissa ovat rajoitetut.

Euroopan ja suomalaisten kannalta on keskeistä se, miten Erdoğan suhtautuu jatkossa Turkin ja EU:n sopimukseen pakolaismäärien rajoittamisesta. Nyt Lähi-Idän pakolaisten jatkoksi saattavat liittyä myös Turkin omat, nyrkin ja hellan välistä pois pyrkivät kansalaiset. Huolta saattavat herättää myös islamistiset imaamit, jotka saarnaavat Erdoğanin asiaa Euroopan moskeijoissa.

Erdogan on pyrkinyt levittämään aatettaan Turkin ulkopuolelle. Äskettäin Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz hallituksineen sulki seitsemän maassa toimivaa moskeijaa ja karkotti 40 kiihkomielisintä imaamia saman tein (SU 8.6.). Kyseessä olivat juuri turkkilaistaustaiset uskonnolliset yhteisöt ja järjestöt.

Erdoğan on niukan turkkilaisen hiljaisen enemmistön presidentti, jonka tiukan otteen uskotaan takaavan tasaiset olot ja rauhan kaduilla. Samalla moni uskoo Erdoğanin olevan on tulisieluinen näkijä, joka haluaa palauttaa maansa entisen suuruuden – noin aluksi hän on laajentamassa Turkin elintilaa Syyriassa ja Irakissa. Toki perustelut sotaretkelle ovat pätevät, sillä hän sanoo haluavansa palauttaa Syyrian pakolaiset takaisin kotimaahansa vakaisiin oloihin.

SUOMEN UUTISET