Pitkään kateissa ollut 14-vuotias saksalaistyttö Susanna F. löytyi kuolleena junaradan varrelta Wiesbadenissa. Ennen surmaamista tyttö oli raiskattu. Tytön raiskaus ja pahoinpitely oli ilmeisesti jatkunut läpi koko yön hänen katoamisiltanaan.

Susanna katosi yli kaksi viikkoa sitten oltuaan kaupungilla ystäviensä kanssa. Hänet nähtiin viimeksi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen liepeillä, kertoo Bild-lehti poliisin tiedotustilaisuuden perusteella.

Saksan poliisi julkaisi etsintäkuulutuskuvan Susannan raiskauksesta ja surmasta epäillystä irakilaisesta turvapaikanhakijasta Ali Basharista. Lisäksi poliisi otti keskiviikkona kiinni tapaukseen mahdollisesti liittyvän 35-vuotiaan turkkilaismiehen, joka tosin on jo päästetty vapaalle jalalle.

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun turvapaikanhakija raiskaa ja tappaa nuoren saksalaistytön, mutta tämä tapaus on paljastanut turvapaikkajärjestelmän toimimattomuuden monella eri tasolla. Viranomaistoiminnan heikkoudet ovat tulleet kipeästi esille ja poliitikkojen juhlapuheissa esitettyjen unelmien ja todellisuuden välinen kuilu näkyy selvemmin kuin koskaan.

Epäiltynä jo aiemmasta 11-vuotiaan raiskauksesta

Ali oli tullut Saksaan turvapaikanhakijana vuonna 2015. Hän oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen jo vuonna 2016, mutta tehnyt siitä valituksen, joten hän sai jäädä maahan odottamaan valituksensa käsittelyä.

Ali Basharia epäillään myös aiemmasta, vastaanottokeskuksessa maaliskuussa tapahtuneesta raiskauksesta. Sillä kertaa uhrina oli 11-vuotias tyttö.

Lisäksi Ali Bashar on tullut poliisille tutuksi useisiin pahoinpitelyihin ja ryöstöön liittyen. Hän on myös käynyt naispoliisin kimppuun. Lukuisista rikosepäilyistä huolimatta Alia ei oltu käännytetty maasta tai otettu säilöön.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmettelee saksalaisviranomaisten hampaatonta toimintaa Facebook-päivityksessään.

– Mies on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen kaksi vuotta sitten, ja häntä epäillään 11-vuotiaan tytön raiskauksesta tänä vuonna, mutta niin vain kulki vapaana, Halla-aho kirjoittaa.

Väärillä papereilla pakoon kotiin Irakiin

Alin koko kahdeksanhenkinen perhe poistui Saksasta sunnuntaina jo ennen Susannan ruumiin löytymistä. Vastaanottokeskuksessa asunut perhe oli kertonut muille asukkaille lähtevänsä keskellä yötä lomalle Berliiniin, kertoo Bild-lehti. Ali, vanhemmat ja viisi sisarusta olivat varanneet menoliput Istanbuliin ja sieltä edelleen Irakiin. Perhe maksoi matkaliput käteisellä. Poliisi ei tiedä, mistä perhe oli saanut rahat pakomatkaan.

Düsseldorfin lentokentän passintarkastuksessa pakolaiset esittivät asianmukaiset, arabiankieliset matkustusasiakirjat, jotka oli ilmeisesti äskettäin hankittu Irakin suurlähetystöstä. Lentokenttävirkailijat tarkistivat, että matkustaja vastaa papereissa olevaa passikuvaa, mutta eivät huomanneet, että perheellä oli eri nimet lentolipuissa kuin matkustusasiakirjoissa.

Tapaus todistaa, että todellisen hädän tullen pakolaiset pystyvät hankkimaan tarvittavat matkustusasiakirjat ja matkarahat hyvinkin nopeasti ja uskaltavat matkustaa takaisin kotimaahansa vainon uhasta huolimatta.

Juutalaisvihaa?

Saksan juutalaisten keskusneuvosto on ilmoittanut, että Susanna oli juutalaisen seurakunnan jäsen. Siitä huolimatta hän liikkui arabimaista tulleiden muslimiturvapaikanhakijoiden kanssa. Poliisin mukaan Susanna tunsi ainakin Ali Basharin veljen jo ennen surmailtaa.

Saksassa on viime aikoina keskusteltu paljon muslimien osoittamasta juutalaisvihasta ja siitä, kuuluuko islam Saksaan. Bild-lehti julkaisi torstaina erikoisliitteen, jonka teemana oli Heimat (kotiseutu) ja sen merkitys saksalaisille. Lehden erikoishaastattelussa entinen liittopresidentti Joachim Gauck korosti, että Saksaan tulevien maahanmuuttajien on hyväksyttävä maa ja sen arvot sellaisina kuin ne ovat.

Ex-liittopresidentti Gauckin mukaan antisemitismi, naisviha ja radikaali islam eivät kertakaikkiaan sovi Saksaan, ja poliitikkojen on pidettävä huolta siitä, että kaikki tulijat ymmärtävät tämän.

Joachim Gauck on Saksassa erittäin arvostettu yhteiskunnallinen keskustelija, mutta tällä kertaa hänen kauniit sanansa eivät voisi olla kauempana arjessa vallitsevasta todellisuudesta.

SUOMEN UUTISET