Hyvinkäällä pidettiin maanantai-iltana naisrauhaa ja katuturvallisuutta vaatinut mielenilmaus, joka keräsi kirjastoaukiolle toista sataa osanottajaa ja vahvan poliisivartion. Pysäyttävimmän puheen piti nuori nainen, joka halusi tsempata suomalaisia miehiä puolustamaan naisia.

Mielenilmauksen ohi käveli paljon paikallisia, joista läheskään kaikki eivät olleet aiemmin kuulleetkaan kotikaupungissaan, poliisiasemaa vastapäätä kaksi viikkoa sitten tapahtuneesta joukkoraiskauksesta.

Kaksi iltalenkillä ollutta hyvinkääläisnaista pysähtyi kysymään kamera kädessä häärivältä toimittajalta, mistä tapahtumassa on kysymys. Tieto nuoren naisen joukkoraiskauksesta, jonka tekijöiksi epäillään kolmea ulkomaalaista miestä tuli heille täytenä yllätyksenä.

Naisten voitava pukeutua ja liikkua vapaasti

Tilaisuudessa pidettiin paljon puheita, ja suurin osa yleisön joukosta puhumaan nousseista oli teemaan sopivasti naisia.

Ensimmäisenä puhujakorokkeelle nousi hyvin lyhyeeseen hameeseen pukeutunut nuori nainen, josta näki selvästi, että esiintyminen jännitti.

– Moi, mä olen Sofia ja halusin tulla tänne puhumaan antaakseni naisille rohkeutta pukeutua miten haluaa ja näyttää oma seksuaalisuus, ilman että me pelätään tuolla iltaisin kävellessä, että joku tulee ja raiskaa.

– Meillä on oikeus pukea päällemme mitä haluamme, ilman että meidän pitäisi pelätä, vaikka näyttää vähän ihoa. Mutta tällä hetkellä Suomen tilanne on se, että joudumme miettimään, mitä päällemme puemme välttääksemme raiskatuksi tulemisen. Mutta vaatteetkaan eivät siihen aina vaikuta, Sofia sanoi.

Nuoren naisen puhe sai yleisöltä raikuvat aplodit.

”Onko täällä vain vellihousuja?”

Sofia ei säästellyt sanojaan yrittäessään tsempata suomalaisia miehiä ”kasvattamaan pallit” ja ottamaan tilanteen haltuun.

– Miksi meidän suomalaiset miehet antavat tällaisten asioiden tapahtua? En tarkoita sitä, että nainen pitäisi lukita sisätilaan vaan teidän suomalaisten miesten pitäisi näyttää missä teidän munat on.

– Vai onko täällä vain vellihousuja? Löytyykö Suomesta vielä miehiä, joilla on halua auttaa naisia tuntemaan olonsa turvalliseksi? Sofia kysyi.

Sama pyyntö toistui monien tilaisuudessa puhuneiden naisten sanoissa: suomalaisten miesten tulisi suojella naisia.

Raiskatulle jää elinikäiset traumat

Hetken päästä Sofia palasi taas mikrofonin taakse. Tällä kertaa sanoma oli vieläkin vakavampi. Nuori nainen halusi kertoa omasta, ikävästä kokemuksestaan parin vuoden takaa, jolloin hän joutui itse ulkomaalaisen miehen raiskaamaksi Mikkelissä.

– Voin sanoa, että tämä kokemus on jättänyt elinikäiset traumat. Minkälaisen helvetin sä joudut kärsimään, kun mietit asioita. Painajaiset ja kaikki se häpeän tunne itseä kohtaan, vaikka ei ole itse ollut syyllinen siihen mitä on tapahtunut, Sofia kertoi.

Puheensa lopuksi Sofia toivoo Hyvinkäällä raiskatuksi joutuneelle nuorelle naiselle paljon voimia ja sanoi yrittävänsä olla tämän tukena sen kautta, että puhuu täällä.

”Mikään ei muutu, jos ihmiset eivät puutu”

Sofian tapauksessa raiskaaja oli häntä huomattavasti vanhempi, latinalaisesta Amerikasta peräisin oleva mies, joka oli siihen asti käyttäytynyt herrasmiehen tavoin ja jota Sofia oli pitänyt ystävänään.

Nyt 19-vuotias Sofia asuu Vantaalla ja on päässyt yli pahimmista traumoista, mutta yksin illalla ulkona liikkuminen pelottaa yhä.

– Haluan puhua näistä asioista siksi, että mikään ei muutu, jos ihmiset eivät uskalla tehdä mitään, tai edes puhua siitä mitä täällä tapahtuu, Sofia sanoo.

Raiskauksen uhrin on uskallettava hakea apua

Paikalla ollut vantaalainen kaupunginvaltuutettu Tanja Vahvelainen (ps.) keskusteli Sofian kanssa pitkään.

– Olen iloinen siitä, että olet noin hyvin toipunut ja hyvässä kunnossa, koska läheskään kaikki vastaavaa kokeneet eivät ole, Vahvelainen sanoi Sofialle.

Kaupunginvaltuutettu ymmärtää hyvin Sofian toiveen, että Vantaa olisi paikka, jossa naiset voisivat kävellä ulkona illalla ja yöllä tarvitsematta pelätä raiskatuksi joutumista. Vahvelaisen mielestä paras keino naisrauhan parantamiseksi olisi maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen ja karkotusten lisääminen.

– Ulkomaalaiset raiskaajat, rikolliset ja laittomat ulos maasta, Vahvelainen kiteyttää.

Liian moni raiskaus jää ilmoittamatta

Aivan liian moni raiskaus jää ilmoittamatta poliisille.

– On ymmärrettävää, mutta harmittavaa, että moni nainen ei mene tutkimuksiin eikä tee rikosilmoitusta. Moni kokee häpeää ja syyttää jopa itseään tapahtuneesta, Vahvelainen sanoo.

Terveydenhoitoalan ammattilaisena Vahvelainen korostaa, että raiskauksen uhrin olisi mahdollisimman pian mentävä lääkäriin lähimpään terveyskeskuspäivystykseen, jotta siemennestenäytteet ja muut todisteet saadaan talteen.

– Olisi hyvä, jos uhri saisi jonkun läheisensä tueksi lääkäriin mennessä, mutta kaikkein tärkeintä on hakeutua tutkimuksiin heti, Vahvelainen painottaa.

SUOMEN UUTISET