Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii, että hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon Kreikan juuri hyväksytystä kolmannesta tukipaketista. EU:n jäsenmaiden ja IMF:n pari päivää sitten hyväksymä Kreikan lainaohjelman helpottaminen 40 miljardilla eurolla tietää sitä, että Suomen tappiot ovat 800 miljoonaa euroa eli sama summa minkä hallitus kantaa ensi vuonna ALV:n korotuksina.

Eurooppa-asioita käsittelevän suuren valiokunnan perussuomalaiset jäsenet ovat Suomen kansan puolesta kauhuissaan.

–   Tässä Kreikka III:ssa hirvittää eniten se, että Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä näilläkään, eikä oikein millään muillakaan ehdoilla. Tämä kaatuu meidän maksettavaksemme, Pietari Jääskeläinen jyrisee.

–   Minua hirvittää eniten se, että Suomen tappiot kasvavat. Tämä kolmaskaan tukipaketti ei Kreikkaa auta, vaan tilanne pitkittyy ja vaikeutuu. Ja Suomelle on tulossa tappioita ja kun Kreikkaa saa helpotuksia niin kohta niitä ovat kyselemässä myös Portugali ja kumppanit, Juho Eerola muistutti.

Kreikan tila on todella tukala. Uuden suunnitelman mukaan Kreikan on leikattava lainatasoaan 2016-2020 peräti 51 prosenttiyksikköä. Kreikan pitäisi uuden tukipaketin ehtojen mukaan tehdä neljässä vuodessa kaksinkertaisesti se, minkä Suomi teki 1990-luvun laman jälkeen 15 vuodessa; ensin devalvaation ja sitten erittäin voimakkaan maailmanlaajuisen talouskasvun siivittämänä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä epäilee, että Kreikan tukipaketit eivät lopu edes tähän vaan uusi tai uusia on tulossa. Suuren valiokunnan perussuomalaiset jäsenet eivät kuitenkaan ole neuvottomia vaan heillä selkeät näkemykset siitä kuinka lähitulevaisuudessa tulisi menetellä.

– Kreikka ulos eurosta mahdollisimman pian. Kreikan itsensä kannalta parasta olisi sisäinen devalvaatio ja paluu drakmaan. Silloin Kreikalla olisi mahdollisuus selviytyä, Jääskeläinen lataa.

– Kreikan on lähdettävä eurosta ja Suomenkin on sitä harkittava, koska tämä on tulossa meille niin kalliiksi. Mielestäni on myös vakavasti harkittava sellaista vaihtoehtoa, että euro pantaisiin poikki Alpeilta, eli välimeren maat eivät olisi enää mukana yhteisvaluutassa, Eerola ehdottaa.

Teksti: Seppo Huhta

Tagit