

MATTI MATIKAINEN
Eurovaaliehdokas Jani Kolehmainen: Suomi voidaan pelastaa vain työllä
SIILINJÄRVELÄINEN Jani Kolehmainen on 37-vuotias putkiasentaja ja perheenisä, jonka pitkä työura alkoi jo 13-vuotiaana eikä ole sen jälkeen katkennut. Koulut jäivät vähän vähemmälle; peruskoulun jälkeen Kolehmainen suoritti ruokatuotannon perustutkinnon ja on sen jälkeen työskennellyt ravintola-alalla, kuorma- ja linja-autonkuljettajana ja nyt kahdeksatta vuotta putkimiehenä. Asuntovelkaa omakotitalonomistajalla on sen verran, että tietää miksi aamulla pitää töihin lähteä.
– Olen tavallinen duunari, raksaäijä, joka tuntee suomalaisten arjen ongelmat. Uskon vapaaseen työhön ja kovaan työhön, joka suomalaisille tulee verenperintönä jo äidinmaidossa. Sen asenteen haluaisin nyt viedä Eurooppaan, kertoa heille, millaisia me suomalaiset olemme, sanoo Kolehmainen.
Puolueen jäseneksi Kolehmainen liittyi vuoden 2008 kunnallisvaalien jälkeen. Hän oli perustamassa Siilinjärven paikallisyhdistystä ja on istunut sen puheenjohtajana kaksi kautta. Pohjois-Savon piirihallituksessa Kolehmainen on jo toista kauttaan, sitä ennen hän oli varajäsenenä yhden kauden.
Liittovaltiokehitys pysäytettävä
Eurovaaliehdokkaaksi Kolehmaisen ajoi huoli Suomen tulevaisuudesta. Rakennusalalla toimiessaan hän näkee joka päivä ne ongelmat, joita työvoiman vapaa liikkuvuus tuo tullessaan ilman kunnollisia keinoja niihin puuttumiseksi. Kolehmainen pelkää, että Suomea ollaan EU-direktiiveillä tahallaan ajamassa asumiskelvottomaksi.
– Liittovaltiokehitys on pysäytettävä keinolla millä hyvänsä. Brysselin kumileimasinpolitiikka on estettävä myös. Vapaakauppa-alue, jonka sisällä tavara liikkuu ilman tulleja, on sinänsä hyvä asia, mutta jollain tavalla valtioiden pitäisi pystyä rajoittamaan ihmisten ja työvoiman liikkumista. Eurosta eroamista en suoraan lähde ajamaan, mutta olisi selvitettävä onko eroaminen ylipäänsä mahdollista ja minkälainen Suomen tilanne olisi, jos emme olisi siihen aikoinaan liittyneet, Kolehmainen pohtii.
Erityisesti Kolehmaista kiinnostaa ammattiliittojen asian ajaminen Euroopassa. Se on myös yrittäjien etu. Kolehmainen tuntee monta pk-yrittäjää ja tietää, että jos yrittäjien asiat ovat kunnossa, ei heillä ole mitään ammattiliittoja vastaan.
– Tulevaisuuden EU:n näkisin mielelläni itsenäisten valtioiden talousliittona, en liittovaltiona. Siinä suhteessa näyttää synkältä, niin rajut voimat ovat liittovaltiokehityksen taustalla. Meiltä puuttuu yhteinen kieli ja kulttuuri, joten yhteinen solidaarisuuden tunne tulee Euroopasta varmasti aina puuttumaan.
Putkimies sulkemaan rahahanat
Politiikan ja työn vastapainoksi Kolehmainen harrastaa monipuolista liikkumista, muun muassa nyrkkeilyä, kalastusta, uimista ja sählyä. Liikunnan avulla saa aivot nollattua ja pidettyä itsensä kunnossa, että jaksaa töissä. Nyrkkeilysalilla palaute on välitöntä ja yleensä sattuu, eikä siellä tarvitse ajatella muuta kuin seuraavaa liikettä.
– Lämmitän myös taloni puulla. Sekin käy harrastuksesta, kuten kuka tahansa puulämmittäjä hyvin tietää. Elän onnellista avioelämää ja perheeni on minulle tärkein voimavara ja taustatuki, Kolehmainen kiittelee.
Vaalityötä Kolehmainen aikoo tehdä sosiaalisen median ja blogipäivitysten lisäksi jalkautumalla kansan pariin, pääasiassa Itä-Suomen vaalipiirissä. Loppusuoralla tarkoitus on kiertää myös Suomen suurimmat kaupungit ja hän on mielellään ammattiliittojenkin käytettävissä, jos ne haluavat kutsua hänet tilaisuuksiinsa.
– Vaalitelttaelämää siis tämä kevät. Vaaliteemani on ”äänestä putkimies sulkemaan rahahanat Suomesta Brysseliin”. Omia säästöjä minulla on viisi tonnia, se on tällä hetkellä ainoa varma vaalibudjetti. Kiitollisuudella otan vastaan myös kaikki tuet mitä puolueelta, piiriltä, paikallisyhdistykseltä ja muilta tahoilta tulee. Mielestäni on äärettömän hienoa, ettei puolue ole lähtenyt asettamaan ehdokkaita pelkkien megabudjettien perusteella vaan on todella asetettu suomalaisten näköiset ehdokkaat näinkin tärkeissä vaaleissa.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 2/2014 -lehdessä.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää