
Jari Lindström: Kannanotto Stora Enson irtisanomisiin
Stora Enson toiminta ei täytä vastuullisen yrityksen kriteereitä. Vaikka markkinatilanne on vaikea, pitäisi suuryrityksillä olla muitakin vaihtoehtoja kuin irtisanomiset.
Metsäyhtiö Stora Enso vähentää palkkalistoiltaan 2 500 työntekijää. Yhtiö perustelee saneerausta kannattavuuden parantamisella. Suomesta yhtiö vähentää 650, Ruotsista 750 ja muista Euroopan maista 850 työntekijää ja muista maista 250 työntekijää. Tehostamisohjelma on ollut tiedossa jonkin aikaa, 200 miljoonan säätötavoite ilmoitettiin huhtikuussa. Julkisuuteen on saatu kovin vähän faktaa, joihin tehdyt ratkaisut perustuvat. Onko viimeinenkin kivi käännetty?
Stora Enson vähennykset eivät kohdistu yksittäisille paikkakunnille. Tämä on positiivista, mutta 650 työntekijää Suomessa joka tapauksessa jää ilman työtä ja tulevaisuutta. Olen peräänkuuluttanut isänmaallista yrittäjyyttä, yhteiskuntasopimukseen tähtäävän keskustelun avaamista. Suomi tarvitsee pitkäjänteisen työllistämis- ja teollisuuspoliittisen ohjelman, johon eri osapuolet ovat valmiita sitoutumaan.
Voisimme ottaa oppia työllisyyden hoitoon myös Saksasta. Siellä työttömyysuhan alaisilla on mahdollisuus työskennellä oppisopimuksen turvin entisessä yrityksessään, opiskella uutta ammattia/pätevöitymistä ja samalla tehdä työtä yrityksessä. Työttömyyden ja työllistymisen välissä on työntekijälle yrityksessä jatkokouluttautumisen malli, joka voisi joillakin aloilla toimia hyvänä väylänä työmarkkinoille uudelleen sijoittumiseksi. Valtion keinoina on omistajaohjauksen, takuiden, investointien rahoituspakettien ja koulutusjärjestelmien kehittäminen verotuksen ohella. Pitää muistaa, että suljetun tehtaan tai tuotantolinjan uudelleen käynnistäminen on yleensä mahdotonta, toimenpideohjelmat pitää laatia pitkäjänteisesti ja ennakoivasti yhteistyössä sopien. Yritysten vastuullisuuteen kuuluu olennaisena osana niin, johdon palkkioiden kuin omistajien voitonjaon säätely todellisen maksukyvyn mukaan, yhteiskuntavastuu siinä huomioiden. Stora Enson kohdalla on täysin tuomittavaa, että pääjohtaja Jouko Karviselle maksettiin miljoonan euron peruspalkan lisäksi kahden miljoonan euron kannustinraha. Nyt työntekijät maksavat kovaa hintaa joukkoirtisanomisten muodossa.
Toinen iso kysymys on valtionohjauksen tila ja vaikuttavuus. Onko valtiolla omistajana mitään vaikutusta yrityksissä ja millä strategialla valtio oikeasti on omistustaan hoitamassa? Strategia ei ainakaan vaikuta onnistuneelta. Valtion on jatkossa terävöitettävä omaa teollisuuspolitiikkaansa myös omistajana. Vastuullisen, isänmaallisen yrityspolitiikan aika on nyt ja keskustelu siitä on avattava heti laajalla rintamalla – tavoitteena pitkäjänteinen Suomi nousuun yhteiskuntasopimus.
JARI LINDSTRÖM
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää