Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ihmetteli eduskunnassa keskiviikkona, kuinka suuret mittasuhteet Yhdysvaltain osallistuminen sotaharjoituksiin Suomessa on saanut. Hän arveli myös, että kohu on noussut tiedotusvälineiden ja sitä myöten oppositiopuolueiden politiikan kautta.

– Voi sanoa, että tämä on saanut kohtuuttomat mittasuhteet. Mistään niin dramaattisesta ei todellakaan ollut kyse. Sen voi myös ymmärtää tasavallan presidentin viestiksi, ministeri Niinistö sanoi viitaten Sauli Niinistön tiedotustilaisuuteen aiemmin päivällä.

”Olen esimerkiksi tämän Stryker-asian kertonut puolustusvaliokunnalle, mutta se ei silloin herättänyt kiinnostusta. Se heräsi silloin, kun mediassa alkoi pyöritys.”

Jussi Niinistö sanoi olevansa samaa mieltä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Sauli Niinistön kanssa harjoitusten kokonaisuuksista: niistä ei voi vetää ulko- ja puolustuspoliittista linjaa.

Panssareista kerrottiin valiokunnalle selvästi

Puolustusministeriön tiedotus on herättänyt viime päivinä keskustelua. Ministeriö voi Jussi Niinistön mukaan parantaa tiedotustaan, mutta hän heittäisi palloa myös ulko- ja puolustusvaliokunnalle.

– Kannattaisi kuunnella, mitä ministerit tulevat kertomaan. Olen esimerkiksi tämän Stryker-asian kertonut puolustusvaliokunnalle, mutta se ei silloin herättänyt kiinnostusta. Se heräsi silloin, kun mediassa alkoi pyöritys, Niinistö sanoi.

– Se, että yhdysvaltalainen komppania tuo mukanaan ajoneuvonsa, Stryker-miehistönkuljetuspanssarivaunut, ei siinä mielestäni kovin suurta uutista ole. Suomalaisetkin joukot kulkevat samantyyppisillä ajoneuvoilla – esimerkiksi Pasi-miehistönkuljetusajoneuvoilla, puolustusministeri korosti.

Lisäksi Niinistö korosti, että hän on kertonut puolustusvaliokunnalle aivan selvästi, että Suomeen tulee sotaharjoituksiin yhdysvaltalainen jalkaväkikomppania ja he tuovat mukanaan Stryker-rynnäkköpanssarivaunuja, mikä on jalkaväen panssaroidun taisteluajoneuvon toinen nimitys.

– Kyllä, hyvissä ajoin oli kerrottu tämä Stryker-asia ennen kuin se oli mediassa ja näin on puolustusvaliokunnan puheenjohtajakin sanonut, ettei tämä ole hänelle mikään uutinen. Se on sitten eri asia, jos jotkut henkilöt eivät ole olleet hereillä valiokunnassa – ja sitten kuvittelevat, että heiltä on jotakin salattu. Stryker-asiaa ei ainakaan ole salattu, Niinistö vakuutti.

Puolustusvaliokuntaa johtaa kokoomuksen Ilkka Kanerva.

Millä tarkkuudella asia on kerrottu, kun on sanottu, että sitä olisi vaikeaa ymmärtää, Suomen Uutiset kysyi.

– Puolustusvaliokunnassa kuvailin Arrow-16-harjoitusta sanoen, että huomionarvoista siinä on, että sinne tulee yhdysvaltalaisia jalkaväkijoukkoja Stryker-rynnäkköpanssarivaunuilla, mikä on toinen termi näille panssaroiduille miehistönkuljetusajoneuvoille. Ei se herättänyt minkäänlaisia kysymyksiä puolustusvaliokunnassa silloin.

Kukaan ei kysynyt asiasta tarkemmin?

– Ei ainakaan minulta. En tiedä, ovatko kysyneet sotilasasiantuntijoilta.

Mediahälyllä moititaan koko kansainvälistä harjoittelua

Jussi Niinistö kertoo hieman yllättyneensä siitä, että nyt käytävä keskustelu on median pyörittämää, ja että siihen on sitten tempaistu oppositiopoliitikot mukaan kysymään, että miksi meille ei ole kerrottu.

– Tästä prosessin arvostelusta on tullut kansanhuvi, vaikka kyse on siitä että tällaisella kiertokeskustelulla halutaan arvostella sitä, että meillä ylipäätään on kansainvälistä harjoittelua ja ylipäätään Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat on kuitenkin meille etenkin ilmavoimille tärkein tekninen kumppani, jolloin etenkin hävittäjäharjoittelu hyödyttää ilmavoimia, Niinistö muistutti.

Yhdysvallat tärkein ilmavoimille

Hän painotti, että Yhdysvallat on tärkein nimenomaan ilmavoimille Hornet-kaluston vuoksi, jota on käytetty jo yli 20 vuotta. Sen lisäksi on kalustoa hankittu monista muista maista, kuten Ranskasta Crotale-ilmatorjuntaohjukset, Saksasta panssarintorjuntaohjuksia, Ruotsista esimerkiksi merimaaliohjuksia ja onpa Venäjältäkin hankittu esimerkiksi hyviä PKM-konekivääreitä viisi vuotta sitten.

– Vaikka tällä hetkellä emme voi Venäjältä hankkia EU-pakotteiden vuoksi, Niinistö muistutti.

Presidentti Niinistön tavoin hän korosti, että puolustusvoimat ei kokonaisuudessaan aseta Yhdysvaltoja erityisasemaan, vaan Suomen kumppaneita ovat puolustusasioissa Ruotsi, Nato, EU-maat ja Yhdysvallat vailla suuruusjärjestystä. Presidentti asetti joukkoon vielä hyvän yhteistyön ja suhteiden ylläpidon Venäjän kanssa. Neljäs suuri asiakokonaisuus on kansainväliset järjestöt, kuten YK.

Veli-Pekka Leskelä