Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö suhtautuu kriittisesti Jorma Ollilan työryhmän tuoreeseen ehdotukseen kilometripohjaisen tieveron käyttöönotosta. Työryhmän mukaan tievero vähentäisi henkilöautoliikennettä ja lisäisi joukkoliikenteen käyttöä.

– Mihin ihmisten liikkumisen tarve muuttuisi? Pitkien välimatkojen ja osin heikkojen joukkoliikenneyhteyksien Suomessa oma auto on monelle ainoa mahdollinen kulkuneuvo, Niinistö toteaa.

Niinistö on huolissaan ihmisten yksityisyyden suojasta, vaikka työryhmän raportissa luvataan, että yksityisyyden suojan toimivuus testataan ennen järjestelmän käyttöönottoa.

– On vaikea nähdä, miten ihmisten yksityisyyden suoja voidaan kattavasti turvata, jos kaikista autojen liikkeistä aletaan kerätä tietoa. Tällainen orwellilainen ihmisten valvontajärjestelmä tuntuu vieraalta.

Niinistö arvostelee paikannusteknologiaan kuluvaksi arvioitua satojen miljoonien eurojen hintaa ja toivoo kilometriverosta keskustelua.

– Paikannusteknologiaan perustuva tievero olisi jättipotti laitevalmistajille, kun jokaiseen autoon olisi asennettava paikannusvekotin. Kannattaako Suomen olla tässä asiassa eturintamassa, vai olisiko maltti valttia? Kyseessä on joka tapauksessa niin merkittävä yhteiskunnallinen muutos, että siitä on käytävä avointa keskustelua.

PS VERKKOTOIMITUS