Perussuomalaiset iloitsee omaishoito- ja perhehoitoon liittyvän esityksen etenemisestä eduskunnassa.

– Puolueellemme ja kaikille suomalaisille hyvin tärkeä asia on viety nyt maaliin. Olemme kuulleet kansalaisten tarinat vaativasta omaishoidosta. Nyt voimme olla tyytyväisiä.

Vähimmäispalkkio nousee

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään käsitellyt omais- ja perhehoitolakia koskevan mietinnön. Vastaisuudessa kaikille omais- ja perhehoitajille taataan vähintään kaksi vuorokautta vapaata kuukautta kohden ja ympärivuorokautisten omaishoitajien vapaat nousevat kolmeen päivään.

Lisäksi heille on luvassa säännölliset hyvinvointi- ja terveystarkastukset. Myös perhehoidon vähimmäispalkkio nousee 775 euroon kuukaudessa.

– Omaishoitajien asemaan tulee lakiuudistuksen myötä merkittäviä parannuksia. Nyt on pidettävä huoli siitä, että sijaishoitopaikkojen osaaminen ja resurssit ovat kaikkialla sellaiset, että omaishoitajat myös hyödyntävät lain takaamat vapaapäivät. Moni omaishoitaja ei käytä ansaitsemiaan vapaita, koska hoivapaikka ei vastaa läheisen tarpeisiin, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, geronomi Arja Juvonen.

Järjestöillä vankkaa osaamista

Vuonna 2018 omaishoitajien valmennus siirtyy kuntien vastuulle.

– Tähän asti kolmas sektori, mm. Omaishoitajat ja läheiset liitto -ry:n alaiset yhdistykset, ovat kehittäneet omaishoitajille valmennusohjelman, jota on tarjottu kattavasti koko Suomessa. Valmennus ja vertaistuki ovat äärimmäisen tärkeitä omaishoitosuhteen eri vaiheissa. Näissä asioissa järjestöillä on vankkaa osaamista. Kahden vuoden siirtymäaika on tärkeä, jotta kolmas sektori pystyy kehittämään toimintaansa, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Anne Louhelainen.

Suomessa yli 300 000 omaishoitajaa

Perussuomalaiset painottavat uudistuksen läpimenon olevan ”jälleen yksi tärkeä syy vaikuttaa hallituksessa”.

– Suomessa arvioidaan olevan yli 300 000 omaishoitajaa. Omaishoitajat tekevät yhteiskunnalle valtavan palveluksen hoitamalla läheisiään. Kelan arvion mukaan kunnat säästävät omaishoidolla kaksi miljardia vuosittain. Kuntien kannattaa siis panostaa omaishoitajien valmennukseen ja hyvinvointiin. Omaishoito tuskin vähenee, vaan pikemminkin päinvastoin.

Kuvassa: Jyväskyläläinen Oiva Seppälä toimii vaimonsa Pirkon omaishoitajana.

SUOMEN UUTISET