Keskustan kansanedustajat Seppo Kääriäinen ja Anu Vehviläinen esittävät Suomenmaassa, että heidän kotimaakunnissaan Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sote-alue järjestettäisiin maakunnallisesti sairaanhoitopiirin pohjalta – eikä isäntäkuntamallilla, kuten hallitus on esittänyt. Edustajat perustelevat esitystään sillä, että kummastakin maakunnasta on löytynyt vain yksi kunta, joka olisi halukas ryhtymään isäntäkunnaksi, eli maakuntien keskuskunnat Kuopio ja Joensuu.

Kääriäinen ja Vehviläinen eivät pidä hyvänä sitä, että maakuntien sote-palveluiden järjestämisessä tahdin määräävät keskuskaupungit. Heidän mielestään parempi tulos syntyy kuntien välisellä aidolla yhteistyöllä kuntayhtymäpohjalta. Pohjois-Karjalassa tämä tarkoittaisi maakuntamallia. Pohjois-Savossa olisi järkevää hyödyntää nykyiset sote-järjestelyt eli Ylä-Savo, Kysteri ja Varkaus.

Kansanedustajat huomauttavat hallituksen sote-esityksen mahdollistavan myös maakunnallisen kuntayhtymäratkaisun.

– Kuntayhtymä on hallituksen esityksen mukaan mahdollista silloin, kun isäntäkunnaksi esitetyn kaupungin asukasluku ei yllä puoleen maakunnan väestömäärästä eikä vastuukunnaksi kaavailulla kunnalla ole riittävää kantokykyä vastata laajasta perus- ja erityistasosta, edustajat toteavat.

Kuopio ja Joensuu eivät näin ollen yllä hallituksen vaatimaan väestölliseen ylivoimaan ilman laajoja uusia kuntaliitoksia, edustajat korostavat.

PS VERKKOTOIMITUS