

LEHTIKUVA
Kaikki paitsi vihreät vastustivat liittovaltiokehitystä
Vain vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö näytti liittovaltiokehykselle punavihreää valoa Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä tiistai-iltapäivänä – kaikki muut puoluejohtajat vastustivat sitä.
Tämä todistaa oikeaksi perussuomalaisten havainnon, että vaalien aikana kaikki puolueet vastustavat liittovaltiota, koska yhdeksän kymmenestä äänestäjästä vastustaa sitä, kuten europarlamentaarikko Sampo Terho (ps.) on painottanut.
Katainen: Säännöt suojaavat
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi EU:n tehneen taloussäädökset, jotka pakottavat etenkin euromaat hoitamaan talouttaan paremmin, ettei jouduttaisi uudelleen samanlaisiin kriiseihin. Tarvitsemme paremman valvontaa, jotta EU-maat toimisivat paremmin. Toiseksi pankkiuni suojaa veronmaksajia pankkikriiseiltä, Katainen väitti.
– Yhteisvastuuta ei ole lisätty vaan yhteistä kontrollivaltaa on lisätty, jotta ei kävisi niin kuin viime vuosina on käynyt. Ongelma on ollut, että EU ei ole ollut riittävän vahva kontrolloimaan jäsenmaita, Katainen totesi.
Soini: Yhteisvastuu
on kasvanut selvästi
Soini pääsi vastaamaan tuoreeltaan, onko yhteisvastuu lisääntynyt.
– Onhan se lisääntynyt erittäin paljon. Ennen ei ollut rahoitusvakautusvälinettä, nyt on EVM-mekanismi ja pankkiunioni, koko ajanhan tähän suuntaan on menty. Ja sitten vielä Kataiselle tiedoksi, että veronmaksajien varoja ne ovat tallettajienkin varat, ainakin tähän asti ovat olleet, Soini muistutti.
Niinistö selitti vihreiden kannattavan sellaisen rahavallan ottamista yhteiseen EU-valvontaan, jota EU-maat eivät pysty hallitsemaan erikseen.
– Ei niin, että EU ottaisi valtaa Suomesta EU:hun, vaan se ottaisi sitä harmaalta alueelta kansainväliseltä verokeinottelulta, Niinistö muotoili.
Eurobondit liian iso
askel liittovaltioon
RKP:n Carl Haglund piti hyvänä, että järjestelmät pakottavat maat toimimaan taloudellisesti hyvin. Vika oli, että huonostikin toimineet maat saivat halpaa lainaa. Näin tapahtuu nytkin Suomessa Kreikan ja Portugalin jatkoksi. Tämä on vaarallinen tie, siksi en kannata eurobondeja, Haglund sanoi.
– No siksipä olemme samassa europuolueessa. Eurobondit ovat niin iso askel kohti liittovaltiota, että siinä housut repeävät, keskustan Juha Sipilä sanoi. Hänen mukaansa mukaan yhteisvastu lisääntyy pankkiunionissa, kun olisi mieluummin pitänyt rakentaa kansalliset rahastot.
– Vihreiden Eurooppa-puolue kannattaa eurobondeja ja konservatiivien EPP:n ja demarienkin kärkiehdokkaat kannattavat eurobondeja. Totta kai etelän maat kannattavat yhteistä velkaa: heidän velkansa on paljon pohjoisen velkaa suurempi, Sipilä totesi.
Talletussuojaa ei
yhteisvastuulla
EU:n pankeilla on vastuu korvata tallettajien varat 100 000 euroon saakka kaikissa tilanteissa. Sitä varten on jokaisessa maassa talletussuojajärjestelmä, joka rahoitetaan pankkien kannatusmaksuilla. Komissio on esittänyt yhteistä EU:n laajuista rahastoa, johon rahat kerättäisiin valmiiksi tulevien kriisien varalle.
Vihreiden Niinistö oli taas ainoa joka kannatti tätä. Jopa Haglund vastusti sitä, että suomalaiset veronmaksajat korvaisivat kreikkalaisen tai espanjalaisen pankin kaatumista. Katainen povasi yhteisen rahaston johtavan jopa moraalikatoon.
– Vakuusrahaston pitää olla kansallinen, kaikki yhteisvastuu on pahasta. Tämän pankkiunionin tuloksena meillä on kohta täysin kilpailukyvytön eurooppalainen pankkisektori. Onhan se niin, että kun Jean-Claude Juncker asuu itse Luxemburgin veroparatiisissa ja on EPP:n pääehdokas niin kyllähän sen tietää, mitä siitä seuraa, Soini manasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Katainen tölväisi Arhinmäkeä

Perussuomalaiset: Kehitysapu enemmän vapaaehtoiselle pohjalle
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.
