

Sanomalehti Kalevan kyltti Oulun keskustassa. / LEHTIKUVA
Miksi Kaleva sensuroi tiedon ministerivierailusta? Päätoimittaja: ”Emme uutisoi mitään hyvää perussuomalaista”
Oulun seudulla ilmestyvän Kaleva-lehden journalistinen linja aiheuttaa hämmästystä. Perussuomalaisten kunta-aktiivit Tuomas Okkonen ja Asko Laukkanen yrittivät selvittää, miksi puolue jätetään systemaattisesti lehdessä mainitsematta. Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen totesi heille, etteivät perussuomalaiset ole tehneet mitään hyvää, ja löi sitten luurin korvaan.
Tapahtumaketju käynnistyi, kun sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) vieraili äskettäin Limingalla avaamassa uutta vanhuspalvelukeskusta.
– Paikalla oli myös hyvin lehdistöä, sillä nykyään on harvinaista, että tilaisuuksia saadaan avaamaan oman alueemme ministeri, Okkonen ja Laukkanen kuvasivat tilannetta.
– Hämmästyksemme oli suuri, kun luimme tiistain 4.10 Kalevan, jossa vanhuspalvelukeskuksen avajaiset oli uutisoitu pienellä kuvalla siten, ettei arvovaltaisia vieraita näy, sekä tekstillä: “Limingan kunta vihki kolmikerroksisen vanhuspalvelukeskuksen käyttöön maanantaina”.
Tekstissä ei kerrottu lainkaan, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila oli tilaisuutta avaamassa. Muissa medioissa asiasta oli uutisoitu normaalilla tavalla.
– Kaleva ei ole tunnetusti uutisoinut Perussuomalaisista positiiviseen sävyyn, joten päätimme soittaa Kalevan päätoimittajalle ja kysyä, että joko Kaleva on päättänyt aloittaa perinteisen poliittisen pelin perussuomalaisia vastaan, vaikka kuntavaalit ovat vasta ensi keväänä. Puhelu oli erittäin mielenkiintoinen ja aukaisee Kalevan asenteen Perussuomalaisia kohtaan, Okkonen ja Laukkanen kertovat.
He kuvaavat puhelun kulua seuraavasti:
Ensimmäinen kysymyksemme oli, että miksi Kaleva ei tehnyt oikeaa uutista Limingan vanhuspalvelukeskuksen avaamisesta ja minkä vuoksi jutussa ei kerrottu että oman alueemme ja juuri kyseisen toimialan ministeri oli tilaisuutta avaamassa, sekä miksi ei edes ministerin kuvaa ollut lehdessä? Vastaavasti lehti uutisoi erittäin näkyvästi mm. europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren osallistumisesta johonkin vastamielenosoitukseen ja keskustalaisen ministerin mielipiteestä maakuntaveroon. Jälkimmäisestä oli koko sivun juttu lehdessä.
– Tähän päätoimittaja vastasi: “Kukaan ei häntä määrää, mistä lehti kirjoittaa.”
Jatkoimme kysymyksiämme ja seuraavaksi kysyimme, että jos Kaleva ei ole poliittinen lehti, niin miksi se tekee sitten selvästi politiikkaa ja onko Kaleva tehnyt yhtään positiivista uutista Perussuomalaisista?
– Päätoimittaja vastaus oli: “Perussuomalaiset eivät ole tehneet mitään hyvää, joten myöskään he eivät uutisoi silloin mitään hyvää Perussuomalaisista.”
Kolmantena kysymyksenämme oli, että kun Kalevan piti esitellä ennen eduskuntavaaleja kaikki Oulun vaalipiirin kansanedustajat, jotka ovat uudestaan ehdolla eduskuntaan, niin miksi Olli Immosen esittely ja haastattelu puuttui? Olli kertoi vaalien jälkeen, että Kaleva ei ollut koskaan lähettänyt hänelle haastattelupyyntöä.
– Päätoimittaja vastasi: “.. että olivat yrittäneet saada Ollia kiinni, mutta eivät olleet saaneet.”
– Kun kysyimme, miksi Olli sitten kertoi asiasta eri tavalla, niin päätoimittaja päätti lopettaa puhelun, eli löi luurin korvaan.
Onko Kaleva poliittisesti sitoutumaton lehti?
Liminka-Lumijoen Perussuomalaisten sihteerinä toimiva Okkonen ja Limingan valtuustoryhmän puheenjohtajana toimiva Laukkanen hämmästelivät perussuomalaisten saamaa kohtelua.
He listaavat lukuisia perussuomalaisten aikaansaannoksia:
– Takuueläke nousee, omaishoidon tuen nosto, alv ei nouse, Yle-vero poistetaan 300 000 pienituloiselta, paskalain korjaus, maanpuolustuksen uskottavuuden parantaminen, pakolaispolitiikan tiukennukset, kehitysapumäärärahojen leikkaus ja puoluetukien leikkaukset.
– Mikään näistä ei ole ilmeisesti Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvosen mielestä positiivisia asioita, jotta voisi myös Perussuomalaisista positiivisesti kirjoittaa, perussuomalaiset kysyvät.
He toteavat myös käsityksenään, että Kaleva ei ole enää poliittisesti sitoutumaton lehti.
– Emme tule lehteä tilaamaan sinä aikana kun päätoimittajana on Kyösti Karvonen. Toivomme, että myös sinäkin harkitsisit samaa, he osoittavat sanansa oululaisille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nyt se on tutkittu: journalismiyliopistot läpikotaisin punavihreitä

Ylen uutislinjaukset hämmästyttävät – ”punavihreässä kuplassa” ei uutisoida edes tuhotöistä tai väkivallanteoista
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.