Oulun seudulla ilmestyvän Kaleva-lehden journalistinen linja aiheuttaa hämmästystä. Perussuomalaisten kunta-aktiivit Tuomas Okkonen ja Asko Laukkanen yrittivät selvittää, miksi puolue jätetään systemaattisesti lehdessä mainitsematta. Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen totesi heille, etteivät perussuomalaiset ole tehneet mitään hyvää, ja löi sitten luurin korvaan.

Tapahtumaketju käynnistyi, kun sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) vieraili äskettäin Limingalla avaamassa uutta vanhuspalvelukeskusta.

– Paikalla oli myös hyvin lehdistöä, sillä nykyään on harvinaista, että tilaisuuksia saadaan avaamaan oman alueemme ministeri, Okkonen ja Laukkanen kuvasivat tilannetta.

– Hämmästyksemme oli suuri, kun luimme tiistain 4.10 Kalevan, jossa vanhuspalvelukeskuksen avajaiset oli uutisoitu pienellä kuvalla siten, ettei arvovaltaisia vieraita näy, sekä tekstillä: “Limingan kunta vihki kolmikerroksisen vanhuspalvelukeskuksen käyttöön maanantaina”.

Tekstissä ei kerrottu lainkaan, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila oli tilaisuutta avaamassa. Muissa medioissa asiasta oli uutisoitu normaalilla tavalla.

– Kaleva ei ole tunnetusti uutisoinut Perussuomalaisista positiiviseen sävyyn, joten päätimme soittaa Kalevan päätoimittajalle ja kysyä, että joko Kaleva on päättänyt aloittaa perinteisen poliittisen pelin perussuomalaisia vastaan, vaikka kuntavaalit ovat vasta ensi keväänä. Puhelu oli erittäin mielenkiintoinen ja aukaisee Kalevan asenteen Perussuomalaisia kohtaan, Okkonen ja Laukkanen kertovat.

He kuvaavat puhelun kulua seuraavasti:

Ensimmäinen kysymyksemme oli, että miksi Kaleva ei tehnyt oikeaa uutista Limingan vanhuspalvelukeskuksen avaamisesta ja minkä vuoksi jutussa ei kerrottu että oman alueemme ja juuri kyseisen toimialan ministeri oli tilaisuutta avaamassa, sekä miksi ei edes ministerin kuvaa ollut lehdessä? Vastaavasti lehti uutisoi erittäin näkyvästi mm. europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren osallistumisesta johonkin vastamielenosoitukseen ja keskustalaisen ministerin mielipiteestä maakuntaveroon. Jälkimmäisestä oli koko sivun juttu lehdessä.

– Tähän päätoimittaja vastasi: “Kukaan ei häntä määrää, mistä lehti kirjoittaa.”

Jatkoimme kysymyksiämme ja seuraavaksi kysyimme, että jos Kaleva ei ole poliittinen lehti, niin miksi se tekee sitten selvästi politiikkaa ja onko Kaleva tehnyt yhtään positiivista uutista Perussuomalaisista?

– Päätoimittaja vastaus oli: “Perussuomalaiset eivät ole tehneet mitään hyvää, joten myöskään he eivät uutisoi silloin mitään hyvää Perussuomalaisista.”

Kolmantena kysymyksenämme oli, että kun Kalevan piti esitellä ennen eduskuntavaaleja kaikki Oulun vaalipiirin kansanedustajat, jotka ovat uudestaan ehdolla eduskuntaan, niin miksi Olli Immosen esittely ja haastattelu puuttui? Olli kertoi vaalien jälkeen, että Kaleva ei ollut koskaan lähettänyt hänelle haastattelupyyntöä.

– Päätoimittaja vastasi: “.. että olivat yrittäneet saada Ollia kiinni, mutta eivät olleet saaneet.”

– Kun kysyimme, miksi Olli sitten kertoi asiasta eri tavalla, niin päätoimittaja päätti lopettaa puhelun, eli löi luurin korvaan.

Onko Kaleva poliittisesti sitoutumaton lehti?

Liminka-Lumijoen Perussuomalaisten sihteerinä toimiva Okkonen ja Limingan valtuustoryhmän puheenjohtajana toimiva Laukkanen hämmästelivät perussuomalaisten saamaa kohtelua.

He listaavat lukuisia perussuomalaisten aikaansaannoksia:

– Takuueläke nousee, omaishoidon tuen nosto, alv ei nouse, Yle-vero poistetaan 300 000 pienituloiselta, paskalain korjaus, maanpuolustuksen uskottavuuden parantaminen, pakolaispolitiikan tiukennukset, kehitysapumäärärahojen leikkaus ja puoluetukien leikkaukset.

– Mikään näistä ei ole ilmeisesti Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvosen mielestä positiivisia asioita, jotta voisi myös Perussuomalaisista positiivisesti kirjoittaa, perussuomalaiset kysyvät.

He toteavat myös käsityksenään, että Kaleva ei ole enää poliittisesti sitoutumaton lehti.

– Emme tule lehteä tilaamaan sinä aikana kun päätoimittajana on Kyösti Karvonen. Toivomme, että myös sinäkin harkitsisit samaa, he osoittavat sanansa oululaisille.

SUOMEN UUTISET