

LEHTIKUVA
Ylen uutislinjaukset hämmästyttävät – “punavihreässä kuplassa” ei uutisoida edes tuhotöistä tai väkivallanteoista
Kansanedustajat, Ylen hallintoneuvoston jäsenet Jari Ronkainen (ps.) ja Olli Immonen (ps.) ihmettelevät Yleisradion toimituksen uutislinjauksia. Heidän silmiinsä Yle näyttäytyy vahvasti poliittisena toimijana ja toimittajakunta tuntuu elävän jonkinlaisessa punavihreässä kuplassa, jossa vältellään nostamasta esiin sellaisia asioita, jotka eivät palvele punavihreää poliittista agendaa. Konkreettisimmin tämä käy ilmi Ylen nostaessa uutisiin ja yleisen paheksunnan kohteeksi nimenomaan perussuomalaisia poliitikkoja ja heidän sanomisiaan. Tämä oudoksuttaa, koska myös muiden puolueiden vaikuttavissa asemissa olevat poliitikot ovat tuoneet julki vähintään yhtä kyseenalaisia kannanottoja, mutta tapaukset ovat jääneet vaille huomiota. Kansanedustajat toivat tämän esille myös Ylen eilisessä hallintoneuvoston kokouksessa.
Kun Vantaan demarinuorten varapuheenjohtaja Kamal Palani Jafi esitti rasisminvastaisella viikolla juuri Brysselin terrori-iskujen jälkeen aseellisen vastarinnan rasismia ja fasismia vastaan olevan hyväksyttävää, Yle ei huomioinut tätä millään tavoin. Paikallismediat huomasivat. Kansanedustajat kiinnittävät huomioita myös muihin tapauksiin. Turkulainen näkyvä demari Ahmed Al Chibib on Turun paikallislehdissä esillä rikosvyyhdin yhteydessä, joka ei Yleisradion silmin ole uutisoinnin arvoinen. Sitä eivät myöskään ole keskustapoliitikko Abdirahim ”Husu” Husseinin vihapuheet facebookissa tai edes vasemmistoanarkistien tuhotyöt.
– Nämä puheet ovat jotain aivan törkeää. Väkivallalla uhkaaminen, vihapuheet ja mahdolliset rikokset eivät ole uutisoinnin arvoisia asioita Yleisradiolle. Ainakaan silloin, jos tämä uhkaa omaa poliittista ideologiaa, Ronkainen toteaa.
– Olen saanut lukuisia yhteydenottoja koskien Hanhikivenniemen ydinvoimatyömaalla 29.3. sattunutta tuhopolttoa. Kansalaisia on ihmetyttänyt tapauksen ympärillä vellova mediahiljaisuus. Hankikivenniemellä oli poltettu useampi vartiointiliikkeen auto ja vastuun iskuista otti nettisivuillaan vasemmistoanarkistinen taho. Yle on ollut kyseisestä tapauksesta täysin hiljaa, huomauttaa Immonen.
Ronkaisen ja Immosen mielestä Yle on edelleen vähintäänkin uutistoimituksensa puolesta vahvasti politisoitunut toimija. Heidän mielestään Ylen uskottavuus tiedonvälittäjänä kärsii puolueellisen uutisoinnin seurauksena. Kansanedustajat korostavat, että Yleisradio ei saa ohjata poliittista keskustelua piilottelemalla itselleen epämieluisia asioita. Heidän mukaansa tämä ei ole ainoastaan Ylen synti, vaan harmillisesti yleisempi ilmiö.
– Esimerkiksi poliittinen väkivalta ja poliittisin motiivein suoritettu ilkivalta on nostettava mediassa tasapuolisesti esiin ja tuomittava riippumatta siitä, mikä taho siihen sortuu. Suomalainen mediakenttä ei saa toiminnallaan synnyttää kuvaa siitä, että tietyin poliittisin motiivein suoritettu väkivalta tai ilkivalta olisi jotenkin yleisesti hyväksyttävämpää kuin toisenlaisin motiivein toteutettu, toteavat kansanedustajat Ronkainen ja Immonen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Paljastuksia punavihreästä kuplasta – vihreät arvot jylläävät toimituksissa

Elääkö media punavihreässä kuplassa? (video)

Käykö “punahilkkasatu” toteen? – Ruotsia varoitetaan terroristiryhmästä

Rahoitus ja tehtävät hiertävät Yle-työryhmää – Hakkarainen: Monikulttuurisuus ja hömppä pois

Nyt se on tutkittu: journalismiyliopistot läpikotaisin punavihreitä

Ronkainen Forssan joukkotappelun uutisoinnista: Yksipuolista tiedottamista – Yle “unohti” kertoa turvapaikanhakijoiden käyttämistä aseista

PS-Nuoret: Kuinka monta seksuaalirikosta estetetään kivapuheella? – “Kansalaisten maksamille veroille löytyy parempaakin käyttöä”

Luottamus Ylen riippumattomuuteen ja luotettavuuteen notkahti – “Vääristelee tietoja ja pimittää rahankäyttöä”
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Ruotsalainen ICA-ketju juhlistaa kansanmurhaa “joelta merelle” -taateleilla – Israelin valtio pyyhitty pois kartalta ja korvattu Palestiinalla
ICA-kauppaketjun taatelilaatikoissa lukee "Free Palestine". Pakkaus on kuvitettu palestiinalaislipuilla ja Kalliomoskeijan kuvalla, jonka vieressä olevan kartan tarkoitus on kuvata "joelta merelle" ulottuvaa Palestiinaa, josta Israel on pyyhitty pois.

Eduskunta hyväksyi ulkomaalaislain ja säilöönoton kiristykset – Vigelius: ’’Laittomasti maassa oleskelevien maastapoisto tehostuu ja vierastaistelijoiden paluu estetään’’
Eduskunta äänesti tänään ulkomaalaislain tiukennuksista.

Sisäministeri Rantanen: Maassa ei voi olla yhtä aikaa avoimet rajat ja korkea sosiaaliturva
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Sisäministeri Mari Rantanen näkee, että yleisesti ilmapiiri ja suhtautuminen maahanmuuttoon on muuttunut erilaiseksi jo koko Euroopassa. - Suhtautuminen maahanmuuttoon on tullut järkiperäisemmäksi, eli nyt osataan jo katsoa paremmin myös massamaahanmuuton haitallisia vaikutuksia eri maille.

Mäkelä: Ei mitään järkeä hakea ulkomailta lisää työttömiä Suomeen – ”Työvoimapulasta on puhuttu kohta jo 20 vuotta, ja kukaan ei vielä ole sitä nähnyt”
Suomen Uutiset Show'n uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä katsoo, että pikemminkin Suomessa kannattaisi pyrkiä muuttamaan talouden rakenteita niin, että järjestelmä tukisi kasvua ja työllisyyttä.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.