Kansanedustajat, Ylen hallintoneuvoston jäsenet Jari Ronkainen (ps.) ja Olli Immonen (ps.) ihmettelevät Yleisradion toimituksen uutislinjauksia. Heidän silmiinsä Yle näyttäytyy vahvasti poliittisena toimijana ja toimittajakunta tuntuu elävän jonkinlaisessa punavihreässä kuplassa, jossa vältellään nostamasta esiin sellaisia asioita, jotka eivät palvele punavihreää poliittista agendaa. Konkreettisimmin tämä käy ilmi Ylen nostaessa uutisiin ja yleisen paheksunnan kohteeksi nimenomaan perussuomalaisia poliitikkoja ja heidän sanomisiaan. Tämä oudoksuttaa, koska myös muiden puolueiden vaikuttavissa asemissa olevat poliitikot ovat tuoneet julki vähintään yhtä kyseenalaisia kannanottoja, mutta tapaukset ovat jääneet vaille huomiota. Kansanedustajat toivat tämän esille myös Ylen eilisessä hallintoneuvoston kokouksessa.

Kun Vantaan demarinuorten varapuheenjohtaja Kamal Palani Jafi esitti rasisminvastaisella viikolla juuri Brysselin terrori-iskujen jälkeen aseellisen vastarinnan rasismia ja fasismia vastaan olevan hyväksyttävää, Yle ei huomioinut tätä millään tavoin. Paikallismediat huomasivat. Kansanedustajat kiinnittävät huomioita myös muihin tapauksiin. Turkulainen näkyvä demari Ahmed Al Chibib on Turun paikallislehdissä esillä rikosvyyhdin yhteydessä, joka ei Yleisradion silmin ole uutisoinnin arvoinen. Sitä eivät myöskään ole keskustapoliitikko Abdirahim ”Husu” Husseinin vihapuheet facebookissa tai edes vasemmistoanarkistien tuhotyöt.

– Nämä puheet ovat jotain aivan törkeää. Väkivallalla uhkaaminen, vihapuheet ja mahdolliset rikokset eivät ole uutisoinnin arvoisia asioita Yleisradiolle. Ainakaan silloin, jos tämä uhkaa omaa poliittista ideologiaa, Ronkainen toteaa.

– Olen saanut lukuisia yhteydenottoja koskien Hanhikivenniemen ydinvoimatyömaalla 29.3. sattunutta tuhopolttoa.  Kansalaisia on ihmetyttänyt tapauksen ympärillä vellova mediahiljaisuus. Hankikivenniemellä oli poltettu useampi vartiointiliikkeen auto ja vastuun iskuista otti nettisivuillaan vasemmistoanarkistinen taho. Yle on ollut kyseisestä tapauksesta täysin hiljaa, huomauttaa Immonen.

Ronkaisen ja Immosen mielestä Yle on edelleen vähintäänkin uutistoimituksensa puolesta vahvasti politisoitunut toimija. Heidän mielestään Ylen uskottavuus tiedonvälittäjänä kärsii puolueellisen uutisoinnin seurauksena. Kansanedustajat korostavat, että Yleisradio ei saa ohjata poliittista keskustelua piilottelemalla itselleen epämieluisia asioita. Heidän mukaansa tämä ei ole ainoastaan Ylen synti, vaan harmillisesti yleisempi ilmiö.

– Esimerkiksi poliittinen väkivalta ja poliittisin motiivein suoritettu ilkivalta on nostettava mediassa tasapuolisesti esiin ja tuomittava riippumatta siitä, mikä taho siihen sortuu. Suomalainen mediakenttä ei saa toiminnallaan synnyttää kuvaa siitä, että tietyin poliittisin motiivein suoritettu väkivalta tai ilkivalta olisi jotenkin yleisesti hyväksyttävämpää kuin toisenlaisin motiivein toteutettu, toteavat kansanedustajat Ronkainen ja Immonen.

SUOMEN UUTISET