Hallitus sopi äskettäin kehysriihessä mittavista kolmen miljardin euron lisäsopeutuksista aiemmin sopimiensa kuuden miljardin euron sopeutusten päälle. Valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa, että ilman kehysriihessä tehtyjä lisätoimia valtion velanotto ja koko julkinen talous olisi ollut kestämättömällä uralla.

Valtiovarainministeri Riikka Purra puhui eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina 7. toukokuuta. Aiheena oli valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028.

Hallitus sopi äskettäin kehysriihessä mittavista kolmen miljardin euron lisäsopeutuksista aiemmin sopimiensa kuuden miljardin euron sopeutusten päälle.

– Sopeutamme yhteensä yhdeksän miljardia euroa. Suoria ja pysyviä menoleikkauksia on uudesta kolmesta miljardista noin puolet. Hallitus piti kiinni tavoitteesta vakauttaa julkinen velka, välttää liiallisen alijäämän menettely sekä pysyä valtiontalouden menokehyksissä. Velkasuhde vakautuu vaalikauden lopulla noin 82 prosenttiin BKT:sta julkisen talouden suunnitelman luvuin.

Toinen hallitus olisi saattanut nostaa kädet pystyyn

Pitkään kehittynyt ja koko ajan heikkenevä taloudellinen tilanne ei ole mikään yllätys, vaan se on ollut jo edellistenkin hallitusten ja valtiovarainministerien tiedossa, mutta tarvittavat toimet ovat jääneet tekemättä.

Uusien sopeutustoimien takana onkin pohjimmiltaan se, että hallitus kantaa vastuuta ja välittää tulevista sukupolvista, Purra sanoo.

– Emme voi antaa velkavuorta lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Kyse on ylisukupolvisesta oikeudenmukaisuudesta. Moni toinen hallitus olisi saattanut todeta tilanteen ja nostaa kädet pystyyn. Me kuitenkin toimimme, koska se on velvollisuutemme.

– Tällaiseen vastuunkantoon vaikeassa tilanteessa punavihreä oppositio ei olisi kyennyt ikinä. Mitään todellista ja konkreettista sopeutuspakettia ei olisi tullut. On moraalista itsepetosta kuvitella, että kaikkia hallituksen toimia voi yksi kerrallaan vastustaa ja että kasvu hoitaa velan. Varsinkin valtion käyttötalous pitää saada tasapainoon. Emme elä tulojemme mukaan. Epätasapaino on rakenteellinen, krooninen ja julmetun kokoinen.

Uskottavaa vaihtoehtoa ei ole esitetty

Hallituksen päätöksiä saa toki vapaasti kritisoida, mutta valtiovarainministeri Purra sanoo kaipaavansa kritiikin kylkeen uskottavaa vaihtoehtoa, jota toistaiseksi ei ole esitetty.

– En ole nähnyt tähän mennessä 9 miljardin sopeutusvaihtoehtoa oppositiolta. Jos puolueet eivät edes omista lähtökohdistaan kykene sellaista tuottamaan – oppositiossa siis – miten ne ikinä kykenisivät siihen osana koalitiohallitusta, jossa jokainen päätös on kompromissi ja neuvottelujen tulos?

– Hauras Suomi-neito saataisiin lopullisesti polvilleen julkisuudessa olleilla vasemmiston 8 miljardin veronkorotuksilla. Lainanotto tuskin silti loppuisi, tämä viesti on tullut opposition taholta selväksi. Jättimäiset veronkorotukset ovat tässä himoverotuksen luvatussa maassa varma tapa saada rakas maamme näivettymisen kierteeseen.

Purran eduskuntapuheenvuoro luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Suomen Uutiset