Olemme juuri käyneet vaikean kehysriihen, jonka päätökset vaikuttavat meihin kaikkiin. Tämä hallitus teki jo hallitusneuvotteluissa 6 miljardin sopeutuksen ja nyt vielä 3 miljardia siihen päälle. Se on valtava urakka. Onko tämä helppoa? Ei ole. Kukaan hallitus ei mielellään tee tällaisia päätöksiä, mutta vastuuntunteva ja Suomesta välittävä hallitus tekee, painotti sisäministeri Mari Rantanen vappupuheessaan Snellmanin aukiolla Helsingissä. Suomen Uutiset julkaiseee Rantasen puheen kokonaisuudessaan.


Voin vakuuttaa teille, että olisin itsekin mieluummin hallituksessa, jolla olisi rahaa. Omallakin hallinnonalallani olisi rahan tarvetta, mutta me osallistumme talkoisiin myös.

Kun oppositio huutaa toistuvasti, että väärin sopeutettu ja väärin leikattu, kannattaa kuunnella mitä HE tekisivät. Millä tavoin HE saisivat kasaan samanlaisen summan? On hyvä huomata, että toistaiseksi sellaista vaihtoehtoa ei ole esitetty mistään puolueesta. On vain tyhjinä kolisevia tynnyreitä. Hyvät kuulijat, vaatikaa heidän vaihtoehtojaan, älkää tyytykö helppoihin heittoihin.

On selvää, että seuraavat vuodet tulevat olemaan laihoja. Vaikeilla päätöksillä pyrimme siihen, että Suomessa on jatkossakin mahdollisuus huolehtia heikoimmista, siis niistä, jotka eivät voi työllä huolehtia toimeentulostaan iän, vammaisuuden tai sairauden vuoksi. Siksi maassamme on niiden tehtävä työtä, jotka ovat työikäisiä ja työkykyisiä. Me tarvitsemme Suomeen enemmän työtä, yrittäjyyttä ja kasvua.

Turvallisuusympäristömme on muuttunut, jos ei pysyvästi niin ainakin pitkäaikaisesti. Eurooppa elää nyt erittäin ennakoimatonta ja vaarallistakin aikaa. Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut jo yli 2 vuotta ja Venäjän asenteet myös muita naapureitaan kohtaan on entisestään koventunut. Meillä tämä on näkynyt itärajallamme viime syksystä lähtien. Kuten jo tiedettyä, olemme nyt sulkeneet rajanylityspisteet toistaiseksi. Ja teemme uutta lainsäädäntöä parhaillaan vastataksemme myös vaikeutuvaan tilanteeseen. Tämä on haastava harjoitus, kuten jo alussa olemme todenneet, mutta työ etenee koko ajan.

Perussuomalaiset on erittäin tyytyväisiä siihen, että hallitusohjelmassa on turvallisuus keskiössä. Teema on läpi leikkaava niin viranomaisten toimivaltuuksissa kuin vaikkapa maahanmuutossa. Viime viikolla eduskunnan lähetekeskustelussa oli 5 ensimmäistä maahanmuuttoon liittyvää hallituksen esitystä. Nämä esitykset ovat ensimmäinen osa hallituksen esityksistä joilla tiukennetaan suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa. Esimerkkinä todettakoon vaikka kansalaisuuslain muuttaminen siten, että asumisaika nostetaan 8 vuoteen tai mahdollisuus jatkossa peruuttaa kansainvälistä suojelua saavan asema kansallisen turvallisuuden tai törkeiden rikosten perusteella. Ja ystävät, lisää on luvassa.

Viime päivinä on ollut havaittavissa sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa, ettei perussuomalaisilla olisi enää oikeutta puhua sisäisestä turvallisuudesta. Kyllä on. Ja me puhumme.

Linjamme ei ole muuttunut mihinkään. Meidän mielestämme nuorisorikollisuudesta, katujengeistä, järjestäytyneestä rikollisuudesta, väkivallasta, huumeista ja koulujen turvallisuudesta on syytä olla edelleen huolissaan ja tehdä kaikki toimet, joilla turvallisuus lisääntyy. Tätä ei muuta mikään. Eikä yksittäisen perussuomalaisen kansanedustajan ääliömäinen toiminta ole hävittänyt näitä ongelmia yhtään mihinkään.

Yksi kotoa saamistani opetuksista on, että elä niin kuin opetat muita. Se nostaa sisäisen turvallisuuden kysymyksissä kynnyksen vielä korkeammalle eritoten kansallisissa luottamustehtävissä toimivissa perussuomalaisissa. Ja totean tähän senkin, että niin minulla ministerinä kun kansalaisillakin on oikeus odottaa kaikkien poliisin ja muiden turvallisuusviranomaisen osalta moitteetonta nuhteettomuutta ja käyttäytymistä aivan kuten lakikin vaatii.
Kuten olen monesti aiemminkin sanonut, me haluamme palauttaa maahan rotia ja järjestystä – ja näin se on edelleenkin.

9.6 käytävät EU-vaalit ovat liioittelematta tärkeimmät sukupolveen. Suomalaisilla ja muilla eurooppalaisilla on aito mahdollisuus purkaa vasemmistoliberaalien ja sosialistien valta-akseli, jonka harjoittama politiikka on vahingoittanut maanosaamme.

Jos ei aiemmin ole ollut selvää, on suomalainen turvapaikkapolitiikka EU:n käsissä. Eli me toimeenpanemme EU-lainsäädäntöä mitä tulee turvapaikkalainsäädäntöön. EU-lainsäädäntö on myös rajojemme lakien taustalla ja samoin EU vaikuttaa lainvalvontaviranomaistemme tehtäviin.

Siispä. Se, millaisia lakeja turvapaikkojen osalta säädetään, tulee EU:sta. Se, millä tavalla rajojamme turvataan, tulee EU:sta.
Hallituksen EU-tavoitteissa on monia tärkeitä kirjauksia. Me ajamme mm. sitä, että vihamielisen toimijan työkalu välineellistetyn maahantulon käyttämiseksi voidaan ottaa pois, ja me haluamme edistää toimia, joilla turvapaikanhaku ja suojelun antaminen voidaan tehdä turvallisissa kolmansissa maissa. Nämä tavoitteet voivat varmuudella edetä vain, jos valta vaihtuu.

Edellä kerrottu alleviivaa vaalien tärkeyttä. Jos me haluamme muutosta, on oikea tapa antaa kyytiä vanhalle vallalle ja muuttaa Eurooppa Euroopaksi takaisin. Tämä vaatii sitä, että te hyvät ystävät, kiinnostutte vaaleista ja äänestätte rotia ja järjestystä myös Eurooppaan. Sillä aivan kuten perussuomalaisten EU-vaaliohjelma toteaa: päätetään itse.

Ja lopuksi, hauskaa vappua, nautitaan tästä keväisestä juhlasta!

SUOMEN UUTISET