Green backlash tarkoittaa kyllästymistä jatkuvaan tuomiopasuunan karjuntaan ja angstiin, jonka saavat aikaan polttomoottoriautolla ajaminen sekä lihansyönti. Ilmastonmuutos jäi koronan ja Venäjän hyökkäyssodan jalkoihin. Siksi kukaan ei enää kuuntele Greta Thunbergia, mutta realismiin perustuva ilmastopolitiikka nousee EU-vaaleissa.

Huomion keskipisteeseen mahtuu yksi asia kerrallaan. Jossain vaiheessa kansalaiset ja kansakunnat havahtuivat ilmastonmuutokseen ja siitä johtuviin peruuttamattomiin muutoksiin planeetan elinolosuhteissa. Oli moraalisesti korrektia olla kaikessa tässä mukana.

Maailman valtaapitävät kilpailivat nuoren ilmastoaktivistin suosiosta ja tunkivat samoihin kuviin. Greta Thunberg poseerasi niin Timen, Voguen kuin Guardianin kannessa ja häntä kuunneltiin korvat höröllä Davosin talousfoorumissa. Sitten laskeutui hiljaisuus.

Hetken vain heilua jaksoin

Ajoitus on tärkeintä ja Greta Thunberg ilmestyi koululakkoilemaan ilmaston puolesta juuri oikealla hetkellä. Greta vaati tekoja maapallon puolesta loputtoman keskustelun sijaan. Tavan ihmisetkin olivat juuri kallistamassa korvansa Gretalle ja kumppaneille.

Mutta sitten tuli korona, sota Euroopassa, energiakriisi ja vielä inflaatiokin.

Yhtäkkiä poliitikot huomasivat, että äänestäjät olivatkin kiinnostuneita aivan muusta kuin ilmastonmuutoksen vaikutuksista elinympäristöönsä ja tulevaisuuteen. Politiikka on mahdollisen taitoa.

SUOMEN UUTISET