Poliitikoilla on usein tapana syytellä muita puolueita kaikesta mahdollisesta. Eräänlaisen ennätyksen teki vihreiden ex-ilmastoministeri, joka haukkui nykyhallitusta oman ministerikautensa ilmastotoimien tuloksista. Nolon virheensä takia Maria Ohisalo sai yhteisöhuomautuksen ja poisti sen seurauksena oman twiittinsä.

Ympäristö- ja ilmastoministerinä vuosina 2022–2023 toiminut Maria Ohisalo (vihr) pöyristeli X:ssä (ent. Twitter) sitä, miten ”Suomen sijoitus ilmastotoimissa romahti”. Hän viittaa valtioiden ilmastotoimia arvioivaan CCPI-indeksiin (Climate Change Performance Index), jossa Suomen sijoitus oli ”romahtanut” sijalta 15 sijalle 26.

– Samaan aikaan Suomi puhuu pääministeriä myöten maailmalla kauniita toimistaan. Tässä näytöt, Ohisalo räksyttää.

Maria Ohisalo ei hoksannut, että vuoden 2024 CCPI-vertailussa käytetyt päästötiedot ovat vuodelta 2022, jolloin Ohisalo itse oli Suomen ilmastoministeri. Siitä voidaan olla montaa mieltä, miten hyvin CCPI-indeksissä painotetut muuttujat kuvaavat valtioiden todellisia ilmastosaavutuksia, mutta kiistämätöntä on, että nykyisellä hallituksella ei ole mitään tekemistä Suomen CCPI-sijoituksen kanssa, koska se perustuu vuoden 2022 lukuihin.

”Viikon itsejauhotus”

Kokoomuksen varakansanedustaja ja eurovaaliehdokas Jocka Träskbäck luonnehtii Ohisalon mokaa ”viikon itsejauhotukseksi”. Ja totisesti Ohisalolla meni jauhot suuhun, sillä hän päätti myöhemmin poistaa nolon viestinsä. Uudemmassa viestissään Ohisalo myöntää olleensa väärässä.

– Kyllä, ilmastomittaus on tehty ennen nykyistä hallitusta. Poistin postauksen ja pahoittelen väärää tietoa, Ohisalo kirjoittaa.

Yhteisöhuomautus sai häpeämään

Ohisalon poistamaan postaukseen oli jo ehditty liittää yhteisöhuomautus, jossa lukijoille kerrottiin tosiasiat.

– Indeksi käyttää dataa kahden vuoden takaa. Nykyisellä hallituksella ei ole mitään tekemistä indeksiin vaikuttavien tulosten ja päätösten kanssa, yhteisöhuomautuksessa luki.

Maria Ohisalo ei ole ainoa yhteisöhuomautuksen saanut, joka on päättänyt poistaa kirjoituksensa, jotta lukijat eivät näkisi yhteisöhuomautusta.

Taponen pakeni Twitteristä

Ylikomisario Jari Taponen taisi olla ensimmäinen suomalainen somevaikuttaja, joka sai yhteisöhuomautuksen harhaanjohtavien tietojen levittämisestä. Suomen Uutiset kertoi lokakuussa, että Taponen postasi Twitteriin tilastokaavion, jonka perusteella hän väitti, että ”elämme aikaa, jolloin nuoren riski joutua väkivallan kohteeksi on historian pienin”. Taposen tarkoituksena oli ilmeisesti vähätellä käynnissä olevaa keskustelua maahanmuuttajataustaisten katujengien väkivaltarikollisuudesta.

Faktantarkistajat lisäsivät Taposen postaukseen yhteisöhuomautuksen, jossa kerrottiin, että Taposen käyttämä – ilmeisesti kouluterveyskyselystä otettu – kaavio mittaa vain nuorten kokemuksia, ei todellista väkivallan riskiä. Taponen suivaantui tästä niin paljon, että poisti Twitter-tilinsä kokonaan. Hän on myöhemmin palannut Twitteriin.

SUOMEN UUTISET