Ilmastotutkija Michael Lettenmeier väittää Ylen artikkelissa Lapin lentoturismin vievän elämän edellytykset 250 000 ihmiseltä tässä maailmassa. Artikkelissa verrataan Lapin lentoturismin päästöjä esimerkiksi Seinäjoen kaupungin hiilijalanjälkeen tai Tampereen asukkaiden hiilibudjettiin. Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen (ps.) mielestä kansallisilla ilmastotoimilla ei saa romuttaa elinkeinoelämän edellytyksiä.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen mielestä Suomessa saadaan olla hyvin iloisia siitä, että Lapin vetovoima ulkomaisten matkustajien silmissä on vahvaa näinä vaikeina aikoina. Suomen kriisiytynyt talous on ylivoimaisesti suurin ongelmamme, ja valonpilkahdukset ovat toistaiseksi vähissä.

– Hallitus on sitoutunut ohjelmassaan siihen, että se ei omalla ilmasto- ja energiapolitiikallaan ja päätöksillään heikennä elinkeinoelämän edellytyksiä vaan sen sijaan parantaa työnteon ja yrittäjyyden kannustimia. Tähän koko hallitus pyrkii, ja tämä koskee myös lentoliikennettä sekä Lapin matkailua, Ranne toteaa.

Lentoliikenteestä ei pidä syyllistää itseään

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan Lapin turismilentojen päästöt ovat arviolta 9–13 % Suomen lentoliikenteen kaikista päästöistä. Lapin liiton ennusteen mukaan Lapin matkailu saavuttaa uusia ennätyksiä tulevina vuosina. Ministeri Ranne luottaa teknologian kehitykseen päästöjen vähentämisessä.

– Suomen tai suomalaisten ei pidä missään nimessä potea lentoliikenteestä huonoa omaatuntoa. Kannattaa muistaa mittakaava ja iso kuva eikä syyllistää itseämme. Vaikka lentäminen Suomen ilmatilassa loppuisi kokonaan, ei se näkyisi maailman lentoliikennepäästöissä ollenkaan. Teknologia ja globaalit toimet ovat ratkaisu myös lentoliikenteen päästöjen vähentämisessä. Tulemme kyllä löytämään teknistaloudellisesti kestäviä ja vaikuttavia päästövähennysratkaisuja.

Päästöjä vähennettävä kestävällä tavalla

Ministeri Ranne haluaa luoda tulevaisuudenuskoa sekä elinkeinoelämälle että suomalaisille.

– On elintärkeää koko Suomelle, että me emme kyykytä talouttamme, yrityksiämme tai kansalaisiamme ilmastopolitiikallamme vaan luomme tulevaisuudennäkymää hyvälle arjelle. Suomalaiset ovat vastuullista ja luontoa kunnioittavaa kansaa. Ei syyllistetä ilmastoasioissa itseämme, vaan vähennetään päästöjä siinä tahdissa kuin se on kansalaisten kukkaron ja koko kansantalouden kannalta kestävää, ja pidetään omista vahvuuksistamme kiinni.

Suomen Uutiset