Vasemmisto-oppositio on arvostellut hallituksen useita maahanmuuttoa tiukentavia esityksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan tiukennukset ovat välttämättömiä Suomen talouden kantokyvylle ja sisäiselle turvallisuudelle.

Hallitus on tuonut eduskuntaan lukuisia maahanmuuttoa tiukentavia esityksiä, joissa muun muassa vastaanottorahaa leikataan, kansalaisuuden saamisen ehtoja tiukennetaan, kansainvälinen suojelu muutetaan väliaikaiseksi ja turvapaikanhakijoiden kaistanvaihto estetään.

Hallitus ja oppositio kiistelivät esityksistä kovin sanoin eduskunnassa torstai-iltana.

– Nyt me käsittelemme laajaa kokonaisuutta eri lakiesityksissä, joissa nimenomaan konkretisoituu hallituspolitiikan rakenteellinen rasismi, Veronika Honkasalo (vas.) sanoi.

– Kokoomuksen rooli perussuomalaisten ideologisen hankkeen käsikassarana on valitettava ja lyhytnäköinen. Kansalaisuuden saamisen vaikeuttaminen on tarpeetonta ja samalla myös vahingoittaa Suomen mainetta avoimena ja edistyksellisenä maana, Paula Werning (sd.) kuvaili.

– Hallituksen esitykset ovat maahanmuuttovihamielisiä, Inka Hopsu (vihr.) totesi.

Kansalaisuuksia myönnetään liian löysin ehdoin

Eniten puheenvuoroja hallituksen esittämien tiukennusten puolesta piti perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius. Hän kuvaili opposition puheenvuoroja maahanmuuton tiukennuksista ’’läpiteatraalisiksi’’ ja ’’ylidramatisoiduiksi’’ eduskunnassa torstai-iltana.

Vigelius pitää hallituksen ajamia tiukennuksia välttämättöminä, sillä pohjoismaisessa vertailussa esimerkiksi kansalaisuuksia myönnetään maahanmuuttajille löysimmin ehdoin juuri Suomessa ja Ruotsissa. Kansalaisuuden saanutta maahanmuuttajaa on lähes mahdotonta palauttaa lähtömaahansa, vaikka hän eläisi sosiaaliturvalla ja syyllistyisi rikoksiin.

– Suomen kansalaisuuden ei tule olla palkinto maahan tulemisesta, vaan työllistymisestä, kielemme oppimisesta ja onnistuneesta kotoutumisesta.

Vasemmiston vaihtoehto on Ruotsin tie

Suomessa hallitus on nyt nostamassa asumisaikavaatimusta viidestä kahdeksaan vuoteen. Norjassa vaatimus on jo nykyisin kahdeksan vuotta ja Tanskassa yhdeksän vuotta. Myös Ruotsissa kaavaillaan asumisaikavaatimuksen nostoa Suomen tavoin.

– Onko tämä yhteispohjoismainen tiukentunut linjakin teistä rasismia? Vigelius kysyi opposition edustajilta.

Vigelius katsoo, että Suomen on muiden Pohjoismaiden tavoin syytä tiukentaa linjaansa maahanmuutossa.

– Löperöllä maahanmuuttopolitiikalla voidaan aiheuttaa isoja ongelmia, vaikkei niin olisi tarkoitus. Tuskin vasemmistopoliitikot Ruotsissakaan ajattelivat, että maahan halutaan ghettoja, no-go-zoneja, ammuskeluita ja nousu Euroopan aseväkivallan ykkösmaaksi. Niin kuitenkin tosiasiallisesti kävi epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seurauksena.

– Vasemmiston vaihtoehtona olisi Ruotsin tie, ghetot ja jengiytyminen, Vigelius kuvaa.

Huoltosuhdetta ei korjata tuomalla lisää huollettavia

Vigelius toteaa, ettei hallitus vastusta maahanmuuttoa kokonaisuudessaan, vaan tahtoo edellyttää tulijoilta nykyistä enemmän.

– Suomen huoltosuhdetta ei korjata tuomalla ulkomailta lisää huollettavia.

– Tolkun maahanmuuttopolitiikkaa on, että Suomeen saa kyllä tulla ja tänne saa kyllä jäädä, mutta täällä on elettävä suomalaisten ehdoilla ja oltava suomalaiselle yhteiskunnalle hyödyksi – ei haitaksi. Siksi me nyt tiukennamme suomalaisen maahanmuuttopolitiikan pelisääntöjä, Vigelius sanoi.

Suomen Uutiset