Vasemmistoliiton kuntatyöryhmän puheenjohtaja Risto Kalliorinne syyttää SDP:tä kuntauudistuksen pilaamisesta. Kansanedustajan mukaan SDP vastustaa kasvukeskusten pakkoliitoksia äänestäjiensä pelossa, mikä estää kaikkein tärkeimpiä kuntauudistuksen hedelmiä syntymästä.

Kalliorinteen mukaan valtiovarainministeriön kuntaosaston vuoden takainen esitys 70 peruskunnasta ei ottanut tulta, koska suuretkaan peruskunnat eivät antaisi riittävää taloudellista pohjaa haja-asutusalueilla. Sen sijaan Turun, Tampereen ja Helsingin seuduilla liitokset toisivat ratkaisevaa hyötyä. Mutta SDP harasi siinä vastaan.

Lauantaina Kalliorinne vaati Suomen haja-asutusalueille maakuntapohjaista järjestelmää Ruotsin mallin mukaisesti. Maakunta hoitaisi alueen sosiaali- ja terveydenhuollon. Ruotsissa maakunnat vastaavat perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rahoituksesta ja järjestämisestä omalla verotusoikeudella. Niillä on myös omat valtuustot Suomen maakuntavaltuustojen tapaan. Suomessa maakunnilla ei ole verotusoikeutta.

PS VERKKOTOIMITUS