

Kankaanniemi kukitettiin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi
Toimi Kankaanniemi valittiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi torstaina eduskuntaryhmän kokouksessa. Hänet valittiin ensimmäisellä kierroksella äänin 16-6-6-yksi tyhjä.
Kun äänten enemmistö oli näin suuri, toista kierrosta ei tarvittu. Toiset ehdokkaat olivat Kaj Turunen ja Kari Kulmala.
Leena Meri luopui ehdokkuudestaan ennen äänestystä kuultuaan, että Kankaanniemi asettuu ehdolle. Hän antoi tukensa Kankaanniemelle.
– Ääniä tuli yli 50 prosenttia, joten toista kierrosta ei tarvittu, Kankaanniemi iloitsi silminnähden liikuttuneena ryhmältä saamastaan luottamuksesta.
Hän sanoi yllättyneensä kannatuksen vahvuudesta ja valinnasta jo ensimmäisellä kierroksella: kun ehdokkaita oli kolme, hän odotti toisen kierroksen ratkaisevan.
Hallintarekisteristä puhuttiin kokouksessa
Kankaanniemi kertoi, että viime aikoina kovasti keskustellusta hallintarekisteriasiasta puhuttiin kokouksessa, mutta hän ei osannut arvioida, olisiko asia vaikuttanut äänestyksen tulokseen.
Talousvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Turunen on ollut asiassa myrskyn silmässä. Hän on suutaroinut kompromissia, jossa hallintarekisterin käyttö omistuksen salaamiseen ja veronkiertoon tehtäisiin kannattamattomaksi lähdeveron avulla.
Se olisi vähintään 50 prosenttia, Turusen tuoreimman vaatimuksen mukaan 60 prosenttia eli sama kuin työntekijän veroprosentti, jos hän ei toimita palkan maksajalle verokorttia.
Kankaanniemi piti tätä vaikeana ja päivänpolttavana kysymyksenä, josta vielä taistellaan eteenpäin. Se tulee ensi viikolla toiseen käsittelyyn. Sitä joudutaan pohtimaan, kun tyytyväisyys ei ole täydellinen. Katsotaan mitä on tehtävissä, Kankaanniemi puntaroi.
Hän piti ryhmäpäätöksen tekoa vaikeana.
– Toki hallitusryhmän pitää linjansa tehdä. Henkilökohtaisesti ajattelen, että asia pitäisi palauttaa käsittelyyn tai ponsien sisältöä pitäisi täsmentää, Kankaanniemi tuumaili.
Pyyntöjä tuli pitkin viikkoa
Kankaanniemi kertoi, että häntä pyydettiin ryhtymään ehdolle heti sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Sampo Terho ryhtyy ministeriksi. Kyselyitä tuli jatkuvasti.
– Mielialani vaihteli niin, että yhtenä päivänä olin ryhtymässä ehdolle ja joka toisena päivänä en. Eilisiltana päätin, että en kieltäydy, Kankaanniemi kertoi valintansa tunnelmista.
Luja yhteistyö eduskunta- ja ministeriryhmän välillä
Kankaanniemi ei povannut suurta muutosta aiempaan toimintaan, mutta hän painotti vankan yhteistyön merkitystä eduskunta- ja ministeriryhmän välillä. Hän arvioi, että puolueen politiikka tulee saamaan uutta leveyttä, kun Terho nousee ministeriksi ja tuo kulttuuria mukaan puolueen politiikkaan.
– Kyllä tässä haasteita riittää. Minulla on kokemusta pienestä seitsemän hengen ryhmän johtamisesta parinkymmenen vuoden takaa. Siinäkin oli työtä ihan riittävästi. Nyt kun on 37 jäsenen hallituspuolueryhmä, se on erittäin haasteellinen ja nyt alussa on puoluekokouskin. Mutta eduskuntaryhmän tehtävä on toimia eduskunnassa kansan lähettiläinä yhteistä linjaa etsien ja asioita eteenpäin vieden hallitusohjelman pohjalta, Kankaanniemi suunnitteli.
Ministeriryhmä ei saa olla liian lepsu
Kankaanniemi piti ykkösasiana, että ryhmä antaa vankkumattoman tukensa ministeriryhmälle ja samalla edellyttää tavoitteiden eteenpäin viemistä.
Onko se ollut aiemmin lepsua, häneltä kysyttiin.
– Sanotaan, että olisi voinut olla jämäkämpääkin. Ryhmä ei saa olla kumileimasin. Puolueen, eduskunta- ja ministeriryhmän tiivis, luottamuksellinen ja avoin yhteistyö on äärimmäisen tärkeää, Kankaanniemi korosti.
Hän kertoi pitäneensä itse yhden esittelypuheenvuoron, kuten muutkin ehdokkaat.
– Ilmoitin, etten ole SMP-läinen, en soinilainen, en halla-aholainen, en terholainen enkä meriläinen enkä ruoholainen, vaan suomalainen perussuomalainen, Kankaanniemi paljasti.
Lisäys 5.5.2017 klo 11:22 – täsmennetty sitaatteja.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää