Ruotsi vapaaehtoiseksi –kansalaisaloitteeseen nimiä keränneet vapaaehtoiset ovat joutuneet aloitetta vastustavien kansalaisten viharyöpyn kohteeksi.

Suomen perustuslaki turvaa mielipiteen asiallisen ilmaisuvapauden, toteaa Suomalaisuuden Liiton toiminnanjohtaja Pekka M. Sinisalo. Sinisalo on huolissaan ikävistä välikohtauksista, joihin Ruotsi vapaaehtoiseksi –kansalaisaloitteeseen nimiä keränneet vapaaehtoiset ovat joutuneet.

– Nimien kerääjät ovat saaneet osakseen uhkailua, asiatonta kielenkäyttöä ja jopa päälle sylkemistä heti keräyksen alkuhetkistä lähtien, Sinisalo tietää.

– Ruotsin kielen pakollisuuden jatkamista puolustavat ihmiset ovat turvautuneet myös väkivaltaisiin toimintatapoihin. Useiden kerääjien, lähinnä iäkkäämpien naisten ja miesten, fyysiseen koskemattomuuteen on kajottu. Heitä on lyöty nyrkillä, tönitty ja käyttäydytty niin uhkaavasti, että he ovat perustellusti pelänneet henkensä puolesta.

Sinisalo muun muassa kertoo, että erään naiskerääjän silmälasit lyötiin maahan  nuoren suomenruotsalaismiehen toimesta. Lasit hajosivat ja muutakin omaisuutta on tuhottu.

– On valitettavaa ja surullista, että kampanjan loppumetreillä tilanne on kärjistynyt vihan ilmauksiksi ja jopa suoraksi toiminnaksi. Ilmassa on kaikuja 1930-luvun kieliriidasta. Nyt tosin riiteleviä osapuolia tässä ”kielisodassa” vaikuttaa olevan vain yksi, ruotsinkielinen tai pakollisuutta kannattava, Sinisalo huomauttaa.

Suomalaisuuden Liiton toiminnanjohtaja toivoo, että tällaisilta ylilyönneiltä  vältyttäisiin jatkossa ja että vaadittavat 50 000 nimeä kerännyt aloite saisi asiallisen käsittelyn niin kansalaisten keskuudessa kuin eduskunnassakin.

PS VERKKOTOIMITUS