Kansalliskonservatiivisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) kannatus on korkeimmillaan sitten alkuvuoden 2016, kertoo Die Welt. Samalla hallitusneuvotteluihin Angela Merkelin kristillisdemokraattien kanssa valmistautuvat sosiaalidemokraatit (SPD) kyntävät edelleen kannatuskuopassa.

Hallituksen muodostaminen Saksassa on pitkittynyt, ja tällä hetkellä maa valmistautuu kahden syksyisissä liittopäivävaaleissa rökäletappion kärsineen puolueen välisiin hallitusneuvoteluihin. Asetelma, jossa häviäjät ovat muodostamassa hallitusta, on luonteeltaan niin epädemokraattinen, että ei ole ihme, että vaalien suurin voittaja AfD hyötyy siitä.

GMS-tutkimuslaitoksen mukaan kristillisdemokraatit (CDU) saisivat 32 prosenttia äänistä, jos vaalit olisivat nyt. Syksyn vaaleissa CDU sai prosenttiyksikön enemmän. Martin Schulzin luotsaama SPD pysyisi samalla 20 prosentin tasolla, jonka se saavutti vaaleissa.

Vaaleissa 12,6 prosenttia äänistä saanut AfD olisi nytkin kolmanneksi suurin puolue, mutta 14 prosentin kannatuksella selvästi jo erottautumassa Vihreistä (11 prosenttia), Vasemmistosta (10 prosenttia) ja Liberaaleista (9 prosenttia). AfD:n kannatus nousi edellisestä mittauksesta yhdellä prosenttiyksiköllä ja vaalituloksesta puolellatoista prosenttiyksiköllä.

Yhtä korkealla AfD:n kannatus on ollut vain alkuvuodesta 2016 turvapaikanhakijakriisin hallitessa saksalaista poliittista keskustelua kaikkein voimakkaimmin.

Suomen Uutiset