Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on jättänyt tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitusta ryhtymään pikaisiin toimenpiteisiin viranomaisyhteistyön mahdollistamiseksi vankilaviranomaisten ja poliisiviranomaisten välillä. Ennen vappua kävi ilmi, että uusi laintulkinta estää vankiloita kertomasta radikalisoitumisesta poliisille.


– Radikalisoituneita vankeja on Suomen vankiloissa ennätysmäärä, mutta vankilaviranomaisten ja poliisin välinen yhteistyö radikalisoituneiden vankien seurannassa ja oma-aloitteinen tiedonluovutus on jouduttu laintulkinnan muuttumisen vuoksi lopettamaan, Immonen paheksuu.

Lännen Media uutisoi huhtikuun lopulla laintulkinnan muuttumisesta, jonka vuoksi vankilaviranomaisilla ei ole enää oikeutta ilmoittaa oma-aloitteisesti muille viranomaisille vankien radikalisoitumisesta. Kyseisen linjauksen mukaan esimerkiksi Suojelupoliisi tai poliisi saa tietoa tällaisista henkilöistä vain, jos osaa sitä kohdennetusti kysyä. Tosiasiassa poliisilla ei ole tietoa vankien käyttäytymisestä vankiloissa, ja näin ollen viranomaisten välisiä tietopyyntöjä on lähes mahdoton kohdentaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kommentoi aihetta ennen vappua Facebookissa.

– On perustettu poliisiin virkoja valvomaan tavallisten kansalaisten liian väkevää puhetta somessa ja kansalaisten oikeusturva mm. Facebook-bannien osalta ei tunnu aiheuttavan keskustelua mielipiteen- ja sananvapauden perusoikeuksista, Meri kummasteli muuttunutta laintulkintaa Suomen Uutisten mukaan.

Immonen vaatii tilanteeseen muutosta.

– Nykyisenkaltaisessa tilanteessa, jossa terrorismin uhka on jatkuvasti läsnä myös Suomessa, viranomaisten on pystyttävä vaihtamaan tietojaan sekä kyettävä analysoimaan niitä yhdessä. Radikalisoituneet henkilöt on pystyttävä tunnistamaan ja heidän yhteiskunnalle ja kansalaisille aiheuttamansa turvallisuusuhka estämään, Immonen vaatii.

Rikosseuraamuslaitoksen radikalisoitumisen tunnistamisprojekti päättyi vuoden 2018 helmikuussa. Projektissa mukana ollut erityisasiantuntija on tämän jälkeen julkisuudessa korostanut tietojen luovuttamisen tärkeyttä, sillä pahimmillaan tietojen pimittäminen voi johtaa Suomessa terrori-iskuihin.

– Kohonneen terrorismin uhkan vuoksi on tärkeää, että hallitus ryhtyy kiireellisesti toimiin lainsäädännön uudistamiseksi siten, että viranomaisten välinen yhteistyö mahdollistetaan sekä tietojen luovutuksen että niiden analysoinnin osalta, Immonen toteaa.