

Matti Matikainen
Kansanedustaja Ville Vähämäki: Taloudessa on nähtävissä jo selviä piristymisen merkkejä
Suomen taloudessa on nähtävissä jo selviä piristymisen merkkejä. Olemme siirtymässä parempia aikoja päin. Näin voi muotoilla Ville Vähämäen (ps.) linjaukset valtiovarainvaliokunnan budjettimietinnön julkistamistilaisuudessa keskiviikkona.
– Meillä on pientä kasvua olemassa ja sitä pyritään ylläpitämään kaikin keinoin. Kaksi vuotta sitten julkaistiin paljon uutisia YT-neuvotteluista, oli YT-aalto. Nyt ilmoitetaan uusista investoinneista ja avoimista työpaikoista. Suunta on ylöspäin ja siihen viittaavat myös Suomen pankin eiliset ennusteet, Vähämäki iloitsi.
Talouskasvu nojaa yksityisen kulutuksen kasvuun ja investointeihin.
– Mutta me pyrimme pitämään yllä luottamusta, että myös muut tahot rupeaisivat investoimaan, Vähämäki korosti.
Hallintokuluja on voitu rajoittaa
Myös kuntatalous kehittyy suotuisasti hallituksen säästölinjasta huolimatta.
Vähämäki piti hyvänä seikkana sitä, että hallintomenoja oli kyetty vähentämään kaikilla hallinnonaloilla.
– Samaan aikaan kun talous kohenee, kuitenkin pystymään myös menoja leikkaamaan, Vähämäki iloitsi.
Rakenteelliset uudistukset nostavat Suomen taloutta ja työllisyyttä jatkossa. Kilpailukykysopimus vaikuttaa suotuisasti. Siihen liittyvät puolen miljardin euron veronalennukset vaikuttavat jo ensi vuonna. Sote- ja kuntauudistus tuovat toivottavasti säästöjä jatkossa.
Palvelualan työpaikkoja, sijoituksia matkailuun
Työllisyys tuo haasteita. Työllisyyden teho vaihtelee eri puolilla maata.
– Suomeen pitäisi saada enemmän palvelualan työpaikkoja. Pitäisi suunnata enemmän voimavaroja matkailun edistämiseen. Mielestäni on yhtä tärkeää kansantaloudelle, jos tänne tulee matkailijoita, kuin jos viemme teollisuustuotteita. Matkailun edistämiseen tehdyt panostukset ovat huomattavasti pienempiä. Tähän on valiokunnassa tehty pieniä lisäyksiä. Kaikki toimet ovat kasvua, luottamusta ja työllisyyttä lisääviä, Vähämäki korosti.
Suomikuvaa ei pilata
RKP:n edustaja moitti valiokunnan enemmistöä siitä, kun hallitus suuntaa 250 000 euroa tiedotukseen, joka tähtää Suomeen tulevan pakolaisuuden vähentämiseen. Hän hämmästeli, että ulkoministeriö pilaisi Suomi-kuvaa.
Vähämäki vastasi, ettei Suomi-kuvaa pilata.
– Ulkoministeriö tiedottaa vain olemassa olevista käytännöistä eikä heikennä maakuvaa. Summalla halutaan vähentää ihmissalakuljetusta. Ei ole missään nimessä oikein, että tänne lähtevistä tytöistä ja naisista vain hyvin pieni osa pääsee kohdemaahan, valtaosa jostain syystä katoaa matkalla. Ihmissalakuljettajien mielikuva siitä, miten helppoa tänne tuleminen on ja miten helppoa täältä paikan saaminen tuleminen ei vastaa totuutta. Viime vuonna annettiin vastaava summa ja siitä saatiin hyviä tuloksia, Vähämäki totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää