

Kansanedustajat Rami Lehtinen (ps.) ja Mikko Polvinen (ps.). / LEHTIKUVA
Kansanedustajat Polvinen ja Lehtinen vaativat EU:n koronapaketin kohdentamista uudelleen – ”Sanna Marinin hallitusta koijattiin diilissä huolella”
EU päätti vuonna 2021 massiivisesta 806,9 miljardin euron EU:n elpymisvälineestä, jossa Suomelle oli varattu maksajan rooli. Perussuomalaisten kansanedustajat Mikko Polvinen ja Rami Lehtinen ovat sitä mieltä, että Sanna Marinin hallitusta koijattiin diilissä huolella, ja vaativat elpymispaketin kohdentamista uudelleen italialaisten ikkunaremonttien sijaan Euroopan puolustuksen vahvistamiseen.
EU-maat lahjoittavat varojaan elpymispakettiin, ja niille maksetaan takaisin jakoperusteilla, jotka Sanna Marinin hallitus tahtoi. Suomen maksuosuudeksi muodostui 7,2 miljardia, ja takaisin saatiin 2,6 miljardia. Näin ollen Suomi joutui elpymispaketissa maksajan rooliin 4,6 miljardin osuudella. Suomen roolia maksavana maana on perusteltu sillä, että Suomi on keskimääräistä vauraampi jäsenmaa. Suomen rooli maksumaana on kerännyt paljon kritiikkiä.
– Tuo diili oli surkea. Suomalaiset hävisivät 4,6 miljardia eli 4 600 miljoonaa euroa, mikä vastaa jopa yli 80 000 sairaanhoitajan vuosipalkkaa. Suoraan sanottuna tuo oli kaikkien aikojen suurin suomalaisten verorahojen puhallus, jolla kohennetaan tällä hetkellä Etelä-Euroopan maiden elämänlaatua. Suomessa lasketaan samaan aikaan viimeistä senttiä myöten, mitä palveluja meillä on varaa pitää yllä, kansanedustaja Mikko Polvinen puhisee.
Elpymisvälineestä tehtävä puolustusväline
Perussuomalaisten vastustama EU:n elpymisvälinepaketti tehtiin Marinin hallituksen aikana, jonka silloinen valtionvarainministeripuolue keskusta siunasi. Elpymisvälinepaketilla haluttiin elvyttää eniten koronasta kärsineitä maita, mutta rahoja jaetaan Etelä-Euroopan valtioille edelleen.
– Meitä on koijattu ihan huolella, ja se oli tiedossa jo pakettia tehdessä. Nyt rahat valuvat koronan varjolla italialaisten ikkunaremontteihin, kävelykatujen parantamiseen ja sähkölaskujen pienentämisiin. Rahoille olisi parempiakin kohteita. Koko Euroopan turvallisuus on vaakalaudalla, kun Ukraina käy sotaa Venäjän kanssa. Nyt ikkunaremontit sivuun ja tehdään elpymisvälineestä puolustusväline, kansanedustaja Rami Lehtinen ehdottaa.
Rahoja kohdennettava enemmän pohjoiseen
Venäjän ja Ukrainan sota on kestänyt jo melkein kolme vuotta, eikä lopusta ole tietoa. Euroopan maat ovat pyrkineet vahvistamaan omaa puolustustaan näinä aikoina. Polvinen vaatii, että EU osallistuisi enemmän Venäjän rajamaiden auttamiseen.
– Euroopan unionin olisi korkea aika lisätä uskottavuutta turvallisuusyhteisönä ja osoittaa toimivansa koko maanosamme parhaaksi. Todellinen osoitus siitä olisi kohdentaa elpymisvälineen rahoja enemmän tänne pohjoiseen. Meillä on sentään EU:n pisin yhteinen raja Venäjän kanssa. Tarvetta on esimerkiksi ruokahuollon kehittämiseen, lähipalvelujen turvaamiseen, tiestöön, sotilaallisten valmiuksien parantamiseen, sähköverkkojen vahvistamiseen ja raideliikenteen sujuvoittamiseen – suomalaisten arjen sujuvoittamiseen.
Polvisen mukaan EU:lta pitää vaatia kykyä muuttaa toimintaansa muuttuvissa olosuhteissa, ja tarvittaessa velanoton sijaan kohdentaa aiemman elpymispaketin rahat uudelleen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- italialaisten ikkunaremontit Euroopan turvallisuus Venäjän hyökkäyssota Mikko Polvinen Rami Lehtinen Venäjän rajanaapurit verorahat Sanna Marinin hallitus yhteisvelka EU:n elpymisväline Etelä-Euroopan maat koronapaketti
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruohonen-Lerner vaatii järkeä EU:n rahankäyttöön: Valtavia summia valunut väärinkäytöksiin ja turhiin menoihin

Junnila ojensi vihervasemmistoa välikysymyskeskustelussa: ”Metsät ovat meidän!”

Vanhukset läkähtyvät kuumuuteen – Juvonen: Elpymispaketin rahoja ja EU-tukia ohjattava hoivayksikköjen ja kotien ilmastointiin

Luvattiin, uskottiin ja petyttiin – EU:n ”koronapaketin” lyhyt historia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat

Ansiotuloverotuksen vähennykset tasaavat tulonjakoa Suomessa

Perussuomalaisten kannattajat erottuvat kaikkein menokriittisimpinä
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää