Hallitus vastasi keskiviikkona vihreiden, vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien välikysymykseen hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila ojensi vihervasemmistoa ja muistutti, että suomalaisesta metsästä huolehtivat parhaiten suomalaiset itse. Junnila kiinnitti huomiota myös metsänhoidon välttämättömyyteen.

– Jos metsät jätetään hoitamatta, toimitaan kuin metsäjänis ja laitetaan pää pensaaseen. Sitten käy kuten Itävallassa: metsätuholaiset tulevat. Jopa puolet hakkuumääristä oli Itävallassa viime vuonna vahingoittunutta puuta, Vilhelm Junnila totesi eduskunnan täysistunnossa.

Useat keskustan edustajat painottivat olevansa suomalaisen metsänomistajan asialla. Keskusta kuitenkin unohti mainita, että puolueen europarlamentaarikot kuuluvat Renew-ryhmään, joka ajaa Euroopan unionia liittovaltion suuntaan. Liittovaltiokehitys kaventaisi Suomen oikeutta määrätä omista metsistään.

– Muistutan, että keskustan ryhmä Euroopan unionissa kannatti elpymispakettia ja ajoi voimakkaasti ennallistamisasetusta — tämä on kaikkien syytä muistaa, Junnila huomautti.

Metsänomistajat tarvitsevat puolestapuhujansa

Vasemmistoliitto syytti hallitusta liian tiukoista suojelukriteereistä, joiden vuoksi varsinkin Etelä-Suomen metsistä ei väittämän mukaan löydy yhtään suojeltavaa aluetta. Varsinkin lounaisessa Suomessa suojelemattomat metsät ovat kuitenkin pääosin yksityisessä omistuksessa. Suomessa suojelua tehdäänkin vapaaehtoisesti kiitetyn Metso-ohjelman kautta ja luonnon monimuotoisuutta edistetään Helmi-ohjelman kautta.

– Vasemmalta viitattiin Etelä-Suomen metsiin. Katsokaapa Metsähallituksen karttaa, missä sijaitsevat metsät, jotka valtio omistaa. Lounaisesta Suomesta ei nimittäin juurikaan löydy tällaisia metsiä, mistä puhutte. Ne ovat yksityisessä omistuksessa. Me emme tarvitse teidän sosialismianne niiden kaappaamiseksi. Metsät ovat meidän, jyrähti Junnila.

Suomen metsäpinta-alasta suojellaan peräti 13 prosenttia eli 2,94 miljoonaa hehtaaria. Metsien kestävä käyttö ja hyödyntäminen on olennaista Suomelle, joka tunnetaan bio- ja kiertotalouden mallimaana.

– Suomessa on yli 570 000 metsänomistajaa. He tarvitsevat puolestapuhujansa, Junnila päätti.

Suomen Uutiset