Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) käytti jo komissaarin ääntä keskiviikkona eduskunnan keskustelussa, jossa pohdittiin maamme vaikuttamismahdollisuuksia EU:n komission tulevaan ohjelmaan. Pääministerin mukaan näyttää selvältä, ettei EU laajene seuraavalla ohjelmakaudella.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kaj Turunen (kuvassa) kysyi pääministeriltä, että kun hallituksen selonteossa vaadittiin omaa komissaaria huolehtimaan EU:n laajentumisesta, niin mihin suuntaan EU laajenisi tulevalla ohjelmakaudella.

Olli Rehn (kesk.) on ajanut EU:n laajentumista mm. Turkkiin. Mihin suuntaan pääministeri haluaisi EU:n laajentuvan: onko se suunta Turkki vai olisiko se Ukraina? Turunen kysyi.

Turunen: Hyvä linja

Katainen vastasi, ettei Turkki ole valmis EU-jäsenyyteen. Turkin täytyy muuttua vielä paljon. Kehityskulku on kyllä oikeansuuntainen. Myös Ukrainassa täytyy tapahtua paljon nykytilanteeseen verrattuna.

– Nykyisessä tilanteessa on erittäin tärkeää, ettei EU laajene. Olemme ottaneet jo aiemmin sellaisia jäseniä, jotka eivät ole jäsenyyskunnossa, kuten tuoreimmasta päästä erityisesti Romania, Turunen totesi istunnon lomassa Perussuomalaiselle.

Veli-Pekka Leskelä