Katalonian alueparlamenttivaalit olivat aluepresidentti Artur Masin mukaan ”kansanäänestys itsenäisyydestä”. Tulos osoittaa, että itsenäisyyttä kannattavat ryhmät Junts pel Si (Yhdessä kyllä) ja vasemmistolainen CUP saavat yhteensä 72 paikkaa 135 paikasta. Matka itsenäisyyttä kohti on kuitenkin kivinen ja pitkä. 

Äänestysaktiivisuus oli Katalonian vaaleissa historiallisen korkealla. Peräti 4,1 miljoonaa ihmistä käytti äänioikeuttaan. Edellisissä vaaleissa 2012 aktiivisuus oli liki 10 prosenttiyksikköä matalampi. Äänestysaktiivisuus oli nyt yli 77 prosenttia.

Kansanäänestyksenä tulos olisi riittämätön itsenäisyydelle

Itsenäisyyttä havittelevat puolueet keräsivät lähes 48 prosenttia äänistä. Itsenäisyyttä vastustavat muistuttavat, että äänet jäivät alle 50 prosentin. Tämä ei avaisi niin selkeää mandaattia itsenäistymiselle.

Tulos kuitenkin riittää Masille. EU joutunee ottamaan kantaa siihen, mitä tehdään Katalonian yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen kanssa. Joutuisiko itsenäinen Katalonia ulos EU:sta ja eurosta?

Itsenäisyyttä tavoittelevien mielestä kysymys on absurdi. Katalonia on heidän mukaansa hyvin myötämielinen Euroopalle, EU:lle ja yhteisvaluutta eurolle.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on toistuvasti esittänyt, ettei hän aio hyväksyä Katalonian itsenäistymistä. Maan perustuslaki ei salli irtaantumisia.

Hallitustaival voi olla tuskainen

Katalonian parlamentissa laitavasemmistoon lukeutuva CUP on omissa linjauksissaan esittänyt Katalonian eroa EU:sta, eurosta ja Natosta. Puolueessa on kuitenkin teroitettu, että itsenäisyys kulkee etusijalla.

Näkemyserot Junts pel Sin kanssa voivat kuitenkin pulpahtaa pintaan, mikä voisi tehdä itsenäistymisliikkeestä tuskaisen. Puolueiden pitäisi päästä sopuun useista asioista, kuten keskuspankista, perustuslaista ja diplomaattisuhteista ulkomaihin.

Pääministeri Rajoy totesi, että hän on valmis keskustelemaan ja kuuntelemaan Katalonian aluehallintoa, mutta hän ei aio rikkoa lakia. Rajoy voi hyydyttää Katalonian itsenäistymishankkeita kumoamalla Kataloniassa säädettyjä lakeja.

Välit voivat tulehtua pahoin, mikä voi vahingoittaa Espanjan taloutta. Yksi ratkaisu tilanteelle on, että Rajoy suostuu antamaan Katalonialle oikeuden järjestää todellinen kansanäänestys itsenäisyydestä.

Vanhojen valtapuolueiden alamäki jatkuu

Katalonian toiseksi suurimmaksi ryhmäksi nousi Katalonian itsenäisyyttä vastustava Ciudadanos. Puolue lukeutuu markkinaliberaaleihin. Puolue kasvatti paikkamääränsä 25 paikkaan, kun aiemmissa vaaleissa se sai vain yhdeksän paikkaa.

Kokonaan uusi tulokas Podemos saa 11 paikkaa. Podemos on laitavasemmistoa ja vastustaa jyrkästi talouden vyönkiristyspolitiikkaa. Podemos suhtautuu itsenäisyyteen kielteisesti, mutta hyväksyisi kansanäänestyksen järjestämisen.

Vanhat valtapuolueet PP ja sosialistit sen sijaan menettivät paikkoja. Pääministeri Rajoyn luotsaama PP menetti 8 paikkaa ja sosialistit 4 paikkaa.

Itsenäisyyttä tavoittelevat toivovat, että tämä jatkuisi myöhemmin tänä vuonna järjestettävissa Espanjan parlamenttivaaleissa. PP voisi pudota pois hallituksesta ja maahan voisi tulla Katalonian kannalta katsottuna maltillisempi pääministeri.

Henri Myllyniemi