

Ääntenlaskentaa jännittäviä katalonialaisia. / Gerard Julien
Katalonian hankala tie kohti itsenäisyyttä
Katalonian alueparlamenttivaalit olivat aluepresidentti Artur Masin mukaan ”kansanäänestys itsenäisyydestä”. Tulos osoittaa, että itsenäisyyttä kannattavat ryhmät Junts pel Si (Yhdessä kyllä) ja vasemmistolainen CUP saavat yhteensä 72 paikkaa 135 paikasta. Matka itsenäisyyttä kohti on kuitenkin kivinen ja pitkä.
Äänestysaktiivisuus oli Katalonian vaaleissa historiallisen korkealla. Peräti 4,1 miljoonaa ihmistä käytti äänioikeuttaan. Edellisissä vaaleissa 2012 aktiivisuus oli liki 10 prosenttiyksikköä matalampi. Äänestysaktiivisuus oli nyt yli 77 prosenttia.
Kansanäänestyksenä tulos olisi riittämätön itsenäisyydelle
Itsenäisyyttä havittelevat puolueet keräsivät lähes 48 prosenttia äänistä. Itsenäisyyttä vastustavat muistuttavat, että äänet jäivät alle 50 prosentin. Tämä ei avaisi niin selkeää mandaattia itsenäistymiselle.
Tulos kuitenkin riittää Masille. EU joutunee ottamaan kantaa siihen, mitä tehdään Katalonian yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen kanssa. Joutuisiko itsenäinen Katalonia ulos EU:sta ja eurosta?
Itsenäisyyttä tavoittelevien mielestä kysymys on absurdi. Katalonia on heidän mukaansa hyvin myötämielinen Euroopalle, EU:lle ja yhteisvaluutta eurolle.
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on toistuvasti esittänyt, ettei hän aio hyväksyä Katalonian itsenäistymistä. Maan perustuslaki ei salli irtaantumisia.
Hallitustaival voi olla tuskainen
Katalonian parlamentissa laitavasemmistoon lukeutuva CUP on omissa linjauksissaan esittänyt Katalonian eroa EU:sta, eurosta ja Natosta. Puolueessa on kuitenkin teroitettu, että itsenäisyys kulkee etusijalla.
Näkemyserot Junts pel Sin kanssa voivat kuitenkin pulpahtaa pintaan, mikä voisi tehdä itsenäistymisliikkeestä tuskaisen. Puolueiden pitäisi päästä sopuun useista asioista, kuten keskuspankista, perustuslaista ja diplomaattisuhteista ulkomaihin.
Pääministeri Rajoy totesi, että hän on valmis keskustelemaan ja kuuntelemaan Katalonian aluehallintoa, mutta hän ei aio rikkoa lakia. Rajoy voi hyydyttää Katalonian itsenäistymishankkeita kumoamalla Kataloniassa säädettyjä lakeja.
Välit voivat tulehtua pahoin, mikä voi vahingoittaa Espanjan taloutta. Yksi ratkaisu tilanteelle on, että Rajoy suostuu antamaan Katalonialle oikeuden järjestää todellinen kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vanhojen valtapuolueiden alamäki jatkuu
Katalonian toiseksi suurimmaksi ryhmäksi nousi Katalonian itsenäisyyttä vastustava Ciudadanos. Puolue lukeutuu markkinaliberaaleihin. Puolue kasvatti paikkamääränsä 25 paikkaan, kun aiemmissa vaaleissa se sai vain yhdeksän paikkaa.
Kokonaan uusi tulokas Podemos saa 11 paikkaa. Podemos on laitavasemmistoa ja vastustaa jyrkästi talouden vyönkiristyspolitiikkaa. Podemos suhtautuu itsenäisyyteen kielteisesti, mutta hyväksyisi kansanäänestyksen järjestämisen.
Vanhat valtapuolueet PP ja sosialistit sen sijaan menettivät paikkoja. Pääministeri Rajoyn luotsaama PP menetti 8 paikkaa ja sosialistit 4 paikkaa.
Itsenäisyyttä tavoittelevat toivovat, että tämä jatkuisi myöhemmin tänä vuonna järjestettävissa Espanjan parlamenttivaaleissa. PP voisi pudota pois hallituksesta ja maahan voisi tulla Katalonian kannalta katsottuna maltillisempi pääministeri.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.