Reipas nuori voi saada vielä kesätyöpaikan, jos hän hakee sitä aktiivisesti. Kuntien, kaupunkien ja suurimpien yritysten kesäpestit on kuitenkin jo jaettu.

Jyväskylässä lukion ensimmäistä luokkaa käyvät Henna Rantala ja Maiju Manner hakivat kesätyöpaikkaa kaupungilta, mutta tällä kertaa ei tärpännyt.

– Jätin hakemuksen ja paikat arvottiin hakijoiden kesken. Minulla ei ollut arpaonnea tällä kertaa, Rantala toteaa.

Rantalan kaveri Mannerkaan ei saanut kaupungilta kesätyöpaikkaa. Manner ei ole luovuttanut, vaan hän on kysynyt kesätöitä kaupoista ja siivousfirmoista. Vastausta ei ole vielä kuulunut. Nuorilla on halu tehdä töitä ja ansaita rahaa.

– Sanotaan, että nuorten pitäisi tehdä töitä ja hankki työkokemusta, mutta miten se onnistuu kun ei ole tarpeeksi työpaikkoja tarjolla, Rantala sanoo.

Kaupunkien tarjonta ennallaan

Kaupunkien tarjoamien kesätyöpaikkojen määrä on pysynyt lähes samana viime vuoteen verrattuna, vaikka paikkojen määrissä on alueellista vaihtelua. Esimerkiksi Jyväskylän kaupungilla oli haettavana tänä keväänä 340 kesätyöpaikkaa 15 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille nuorille. Kaupunki sai noin 7 600 hakemusta. Määrä on huomattavasti pienempi kuin viime vuonna, jolloin hakemuksia jätettiin yli 11 000.

– Emme ole löytäneet selkeää syytä hakemusmäärän romahtamiseen, vaikka työpaikkojen määrä ei ole oleellisesti muuttunut. Yksi syy saattaa olla se, että osa nuorista on hakenut paikkaa monena kesänä peräkkäin ja kyllästynyt jättämään hakemusta kun ei ole tärpännyt, arvioi henkilöstösuunnittelija Sirpa Jokinen Jyväskylän kaupungista.

Jyväskylä tarjoa töitä on sekä peruskoululaisille että jo koulutusta ja työkokemusta hankkineille nuorille. Työsuhteen pituus vaihtelee kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Nuoret voivat esimerkiksi avustaa vanhusten- ja lasten hoidossa, toimia liikuntalaitoksessa valvojana, metsänhoitotöissä tai puistojen- ja viherrakennusalueiden työntekijänä.

Useissa kaupungeissa nuoria autetaan työllistymään yrityksiin niin sanotuilla kesätyöseteleillä. Niitä käyttävät muun muassa Vantaa, Espoo, Turku, Vaasa, Oulu ja Rovniemi. Nämä kaupungit tukevat nuoria työllistäviä yrityksiä ja järjestöjä noin 200–400 eurolla.

Reippaudella saa töitä

Keski-Suomen TE-toimiston alueella on noin 90 työpaikkailmoitusta, joiden sisältä löytyy noin 350 yksittäistä kesätyöpestiä. Yritys- ja työnantaja palveluiden palveluesimies Marja Pakkanen kertoo, että yhden ilmoituksen alta voi löytyä esimerkiksi 25 siivoojan työpaikkaa.

– Kesätöitä on vielä laidasta laitaan, vaikka hakusesonki on mennyt jo umpeen kuntien ja suurimpien yritysten osalta. Reipas, iloinen ja nuhteettoman taustan omaava nuori voi vielä löytää töitä, jos jaksaa hakea niitä aktiivisesti, Pakkanen neuvoo.

Pakkasen mukaan työvoimahallinnon sivuilla esillä olevat paikat ovat vain jäävuoren huippu.

– Nuoren kannattaa mennä suoraan yrityksiin esittäytymään ja kertomaan, että on valmis tekemään töitä. Työnantajat arvostavat omatoimisuutta. Myös omat sukulais- ja tuttavasuhteet kannattaa käyttää hyväksi.

Keski-Suomessa voi päästä ilman koulutusta varainhankintaan, feissaripaikoille, puhelin- tai torimyyjäksi, siivoushommiin tai grillityöntekijäksi. Ammattikoulutusta jo hankkineille on tarjolla hoitoalan sekä kiinteistöhuoltoalan paikkoja.

Pakkanen kannustaa nuoria etsimään kesätyöpaikkoja myös kotikuntansa ulkopuolelta. Monissa pienissä kunnissa kaivataan esimerkiksi hoitoalan väkeä. Eksoottisimpia paikkoja löytyy myös ulkomailta. Esimerkiksi Espanjan Fuengirolaan haetaan suomenkielisiä puhelinmyyjiä.

Ei saa lannistua

Tuoreimmat huhtikuun työttömyystilastot ovat karua luettavaa. Tilastokeskuksen viimeisimpien työllisyyslukujen mukaan koko maassa oli maaliskuussa 9 000 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhteensä työttömiä oli 236 000. Työttömyysaste oli 9,0 prosenttia, kun se edellisvuoden maaliskuussa oli 8,5 prosenttia. Työllisten määrä väheni sekä yksityisellä että julkisella sektorilla edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Huono työllisyyskehitys näkyy erityisesti nuorten kohdalla, sillä nuorisotyöttömyys on pahentunut. Tämä merkitsee sitä, että kesä- ja myös muiden työpaikkojen hakeminen vaatii entistä sitkeämpää otetta. Palveluneuvoja Marja Pakkasen mukaan nykyisin yhdellä hakemuksella työtä ei usein löydy.

– Työnhaussa ei kannata lannistua. On normaalia, että ensimmäisellä kerralla ei tärppää. Hakemuksia joutuu jättämään aiempaa enemmän. Rekrytointeja tehdään kuitenkin koko ajan, vaikka työpaikoilla tapahtuu väen vähentämistä.

Pakkasen mielestä on tärkeää, että nuori hakee vähemmän ammattitaitoa vaativia paikkoja, jotta oppii työelämän pelisäännöt ja käytännöt. Työnantaja palkkaa kahdesta samantasoiset paperit omaavasta nuoresta sen, joka osaa tulla töihin sovittuun aikaan.

– Ensimmäistä kesätyöpaikkaa haettaessa tarvitaan nöyryyttä. Vaikka ala ei tuntuisi omalta, jää siitä jälki työhistoriaan, joka voi toimia ponnahduslautana. Vaativampia hommia voi hakea sitten kun on karttunut kokemusta työelämästä, Pakkanen neuvoo.

(Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 6/2013 -lehdessä)

MIKA RINNE