Keskusta joutui eduskunnan eurooppakeskustelussa hankalaan välikäteen kokoomuksen kysyessä, mitä linjaa keskusta EU:ssa oikeastaan ajaa ja monillako rattailla se ajaa.

– Hallituksessa on kuusi puoluetta ja erilaisia näkökantoja – se on totta, mutta yhden oppositiopuolueen sisällä on laajempi kirjo kuin koko hallituksen sisällä, Kimmo Sasi (kok.) totesi keskustelun aluksi.

Paavo Väyrynen on varmasti eurovastaisempi kuin Timo Soini ja Rehn on euromyönteisempi kuin Alexander Stubb. Ja tässä on se suuri raja suomalaisessa politiikassa, Sasi jatkoi.

Hän vinoili vielä keskustan eurooppalaisesta taustaryhmästä ALDE:sta, joka ääriliberaalisena ryhmänä ajaa maataloustukien poistamista.

– Täytyy vielä kysyä, miksi vastustatte federalismia, koska ALDE ohjelmassaan kannattaa federalismia, Sasi kysyi.

Myös Petteri Orpo (kok.) penäsi keskustan linjaa: onko se Rehnin syvempi integraatio vai Väyrysen ero EU:sta? Onko se ALDEn liberaalinen maatalouspolitiikka?

Ben Zyskowicz (kok.) huipensi hyökkäyksen nimittämällä keskustan ehdokasasettelua ”kaikkien bluffien äidiksi”.

– Äänestäjä päättää – totta, mutta kun äänestää Rehniä, voi saada Väyrysen ja päinvastoin, Zyskowicz tiivisti.

Zyskowicz korosti itse eurokriittisiä näkökantoja: ettei hallituksen pidä ”jatkossakaan” hyväksyä eteläisten EU-maiden yli varojen elämistä, kilpailukyvyn rapautumista, korruptiota ja harmaata taloutta eikä verojen keräämättä jättämistä.

Antti Kaikkonen (kesk.) väitti Sasin tietoja vanhoiksi ja ettei ALDEn ohjelma olisi federalistinen.

Soini: Oliko salaus reilua?

Timo Soini vastasi osaltaan Sasin venkoiluun opposition eurolinjoista ja kysyi, mitä hallitus teki, kun se ajautui Kreikan ja Kyproksen tukemiseen.

– Oliko oikein, että Suomen piti oikeuden kautta saada tietää, mihin suomalaiset ja kreikkalaispankit ovat sitoutuneet? Ja oliko reilua, että pankkien stressitestit tehdään mahdollisesti ensi syksynä vaalien jälkeen? Eikö olisi reilumpaa tehdä ne nyt? Se johtuu varmaan siitä, että kun viimeksi testattiin, ne kaikki pääsivät stressitesteistä läpi, mutta olivat sen jälkeen lähes konkurssissa, hän epäili.

Missä taistelujoukot?

Soini kysyi myös, mitä tehdään EU:n kalliiksi tuleville taistelujoukoille, jotka maksavat, mutta jotka ovat maanneet tyhjän panttina.

– Ette pysty siinäkään yhtään mihinkään, Soini syytti. Myös varapuheenjohtaja Jussi Niinistö kysyi, kannattaisiko kalliit rahat käyttää sittenkin kotimaassa, kun joukkoja ei käytetty edes äskeisessä Keski-Afrikan kriisissä.

EU vyöryy myös
työlainsäädäntöön?

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström kysyi myös hallituksen linjaa työlainsäädännön kansainvälisyyteen. Hän moitti, että EU vyöryttää yhteistä lainsäädäntöä myös kansalliseksi määritellylle alueelle. Hän kysyi, onko tämä Suomelle etu vai haitta.

Vihreät sortopuolue?

Vihreiden Anni Sinnemäki syytti perussuomalaisia ympäristöön välinpitämättömästi suhtautuvaksi puolueeksi, mikä näkyy myös EU-linjauksissa. Pirkko Mattila (ps.) vastasi tähän.

– Meilläkin on varmasti ympäristönsuojelullisia arvoja. Tämäkin kannanotto liittyy ylimielisyyteen ja sortopolitiikkaan. Vihreät, taidatte olla oikea sortopuolue, Mattila syytti ja painotti perussuomalaisten linjaa kotimaisen bioenergian kehittämisestä ja metsälainsäädännön pitämisestä omissa käsissä.

Veli-Pekka Leskelä