

Jussi Nukari
Keskustaa kurmotettiin ALDE:sta – monillako rattailla puolue ajaa?
Keskusta joutui eduskunnan eurooppakeskustelussa hankalaan välikäteen kokoomuksen kysyessä, mitä linjaa keskusta EU:ssa oikeastaan ajaa ja monillako rattailla se ajaa.
– Hallituksessa on kuusi puoluetta ja erilaisia näkökantoja – se on totta, mutta yhden oppositiopuolueen sisällä on laajempi kirjo kuin koko hallituksen sisällä, Kimmo Sasi (kok.) totesi keskustelun aluksi.
– Paavo Väyrynen on varmasti eurovastaisempi kuin Timo Soini ja Rehn on euromyönteisempi kuin Alexander Stubb. Ja tässä on se suuri raja suomalaisessa politiikassa, Sasi jatkoi.
Hän vinoili vielä keskustan eurooppalaisesta taustaryhmästä ALDE:sta, joka ääriliberaalisena ryhmänä ajaa maataloustukien poistamista.
– Täytyy vielä kysyä, miksi vastustatte federalismia, koska ALDE ohjelmassaan kannattaa federalismia, Sasi kysyi.
Myös Petteri Orpo (kok.) penäsi keskustan linjaa: onko se Rehnin syvempi integraatio vai Väyrysen ero EU:sta? Onko se ALDEn liberaalinen maatalouspolitiikka?
Ben Zyskowicz (kok.) huipensi hyökkäyksen nimittämällä keskustan ehdokasasettelua ”kaikkien bluffien äidiksi”.
– Äänestäjä päättää – totta, mutta kun äänestää Rehniä, voi saada Väyrysen ja päinvastoin, Zyskowicz tiivisti.
Zyskowicz korosti itse eurokriittisiä näkökantoja: ettei hallituksen pidä ”jatkossakaan” hyväksyä eteläisten EU-maiden yli varojen elämistä, kilpailukyvyn rapautumista, korruptiota ja harmaata taloutta eikä verojen keräämättä jättämistä.
Antti Kaikkonen (kesk.) väitti Sasin tietoja vanhoiksi ja ettei ALDEn ohjelma olisi federalistinen.
Soini: Oliko salaus reilua?
Timo Soini vastasi osaltaan Sasin venkoiluun opposition eurolinjoista ja kysyi, mitä hallitus teki, kun se ajautui Kreikan ja Kyproksen tukemiseen.
– Oliko oikein, että Suomen piti oikeuden kautta saada tietää, mihin suomalaiset ja kreikkalaispankit ovat sitoutuneet? Ja oliko reilua, että pankkien stressitestit tehdään mahdollisesti ensi syksynä vaalien jälkeen? Eikö olisi reilumpaa tehdä ne nyt? Se johtuu varmaan siitä, että kun viimeksi testattiin, ne kaikki pääsivät stressitesteistä läpi, mutta olivat sen jälkeen lähes konkurssissa, hän epäili.
Missä taistelujoukot?
Soini kysyi myös, mitä tehdään EU:n kalliiksi tuleville taistelujoukoille, jotka maksavat, mutta jotka ovat maanneet tyhjän panttina.
– Ette pysty siinäkään yhtään mihinkään, Soini syytti. Myös varapuheenjohtaja Jussi Niinistö kysyi, kannattaisiko kalliit rahat käyttää sittenkin kotimaassa, kun joukkoja ei käytetty edes äskeisessä Keski-Afrikan kriisissä.
EU vyöryy myös
työlainsäädäntöön?
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström kysyi myös hallituksen linjaa työlainsäädännön kansainvälisyyteen. Hän moitti, että EU vyöryttää yhteistä lainsäädäntöä myös kansalliseksi määritellylle alueelle. Hän kysyi, onko tämä Suomelle etu vai haitta.
Vihreät sortopuolue?
Vihreiden Anni Sinnemäki syytti perussuomalaisia ympäristöön välinpitämättömästi suhtautuvaksi puolueeksi, mikä näkyy myös EU-linjauksissa. Pirkko Mattila (ps.) vastasi tähän.
– Meilläkin on varmasti ympäristönsuojelullisia arvoja. Tämäkin kannanotto liittyy ylimielisyyteen ja sortopolitiikkaan. Vihreät, taidatte olla oikea sortopuolue, Mattila syytti ja painotti perussuomalaisten linjaa kotimaisen bioenergian kehittämisestä ja metsälainsäädännön pitämisestä omissa käsissä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää