Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen Finnairin koneessa järjestämä häiriköintiperformanssi on herättänyt melkoisesti keskustelua. Suomen Uutiset julkaisee koosteen aikaisemmista lentohäiriköinteihin liittyvistä uutistapahtumista. Ne kertovat karua tarinaa siitä, että lentohäiriköinti voi tulla erittäin kalliiksi, johtui se sitten alkoholista, huumeista tai jostain muista syistä.

Maailmalla lentoliikenteen häirintä on rikos, johon suhtaudutaan vakavasti ja josta voi napsahtaa todella kovat rangaistukset ja korvausvaatimukset.

Kännykkäfirman pomo puri itsensä vapaaksi nippusiteistä

Torontosta Pekingiin matkalla ollut Air Canadan kone joutui tekemään välilaskun Vancouveriin, koska kaksi Blackberry-kännyköistä tunnetun elektroniikkafirman johtotehtävissä työskennellyttä miestä napsi unilääkkeitä ja viinaa yhtä aikaa. Kohtalokkaan cocktailin seurauksena huipputeknologian edelläkävijät ryhtyivät räyhäämään niin pahasti, että henkilökunta joutui laittamaan heidät nippusiteisiin.

Tämä ei kuitenkaan lannistanut toista teknologiapomoista, vaan hän puri hampaillaan muoviset nippusiteet poikki päästäkseen vapaaksi.

Lentoyhtiö esitti oikeudessa laskun ylimääräisistä kustannuksista, joista 75 475 dollaria tuli ylimääräisestä polttoaineesta ja 42 000 dollaria miehistön palkoista. Räyhääjät tuomittiin ensin maksamaan lentoyhtiölle 35 878 taalaa per nuppi, mutta vetoomusoikeus alensi korvauksen 10 528 dollariin, kertoo kanadalaislehti. Lisäksi miehet saivat ehdollisen tuomion ja heitä kiellettiin lentämästä Air Canadalla enää koskaan.

Hornetit saattamaan matkustajakonetta

Toisessa tapauksessa kaksi nuorta ja hyvin humalaista kanadalaisnaista päätti vetää oman performanssinsa Kuubaan matkalla olleessa koneessa. Naiset polttivat koneen vessassa, tappelivat keskenään ja latelivat pommiuhkauksia siihen malliin, että koneen kapteeni päätti kääntyä puolimatkasta takaisin.

Varmemmaksi vakuudeksi Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus NORAD määräsi kaksi Hornet-hävittäjää saattamaan konetta takaisin Torontoon. NORAD oli ilmeisesti huolissaan lentokonekaappauksen mahdollisuudesta. Hornet CF-18 -hävittäjän lentotunnin hinta on kohtuulliset 16 750 dollaria, joten operaatiossa paloi reilusti veronmaksajien rahoja. Naiset tuomittiin yhdyskuntapalveluun ja sakkoihin ja 7500 dollarin korvauksiin lentoyhtiölle.

100 000 dollarin korvaukset

Aina kännisekoilijat eivät selviä noin pienillä korvauksia. Havaijilta New Yorkiin matkalla olleessa koneessa rähinöinyt mies tuomittiin maksamaan lentoyhtiölle lähes 100 000 dollarin korvaukset. Ehdolliseen tuomittu mies selvisi kuitenkin melko vähällä, sillä maksimirangaistus lentoliikenteen häirinnästä on Yhdysvaltain lain mukaan 20 vuotta vankeutta ja 250 000 dollarin sakot.

Pappi niskoitteli kentällä

Vihreiden lainsäädäntösihteerin performanssi on tiettävästi ensimmäinen kerta Suomessa, kun lentomatkustaja joudutaan poistamaan koneesta pakkopalautusta vastaan protestoimisen takia. Palautuksia vastaan on kuitenkin osoitettu mieltä aiemminkin, mutta niillä kerroilla mielenosoittajat eivät ole päässeet lähellekään lentokonetta.

Suomen Uutiset kertoi huhtikuussa, miten helsinkiläinen turvapaikka-aktivisti ja pappi niskoitteli poliisia vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä viime kesänä järjestetyssä mielenosoituksessa. Pappi ei noudattanut poliisin käskyä poistua terminaalista, joten poliisi joutui ottamaan hänet kiinni. Tuomioistuin antoi papille sakkoja.

Jujutsumiehet niputtivat häirikön

Myös suomalaiset ovat kännihäiriköineet lentokoneissa. Vuosituhannen alkupuolella Finnairin Thaimaan-lennolla sattuneessa tapauksessa suomalaismies oli sekä ongelma että ratkaisu. Viinaa ja pillereitä nauttinut, sekavasti käyttäytynyt suomalaismies alkoi uhkailla muita matkustajia. Stuertti ei mahtanut isokokoiselle miehelle mitään, mutta onneksi koneessa matkustivat myös Auvo Niiniketo ja Risto Väntär, kaksi turva-alan ammattilaista ja Hokutoryu-jujutsun ykkösnimeä.

Niiniketo yritti puhua riehujalle järkeä, mutta humalikko teki sen virheen, että yritti tarttua jujutsumestaria kurkusta. Tämän jälkeen jujutsumiehet niputtivat häirikön käsirautoihin ja nippusiteisiin ennätysajassa.

Perillä odotti thaimaalainen poliisi, eikä Finnair suostunut enää ottamaan miestä paluulennolle.

Kakkakepponen

Joskus myös karkotettavat ovat onnistuneet rähinöimään koneessa siihen malliin, että palautuslento on jouduttu keskeyttämään. Senegaliin karkotettavaksi määrätty mies kannettiin lentokoneeseen kolmen poliisin voimin. Jo koneeseen tullessaan mies huusi Ilta-Sanomien mukaan miehistölle ja matkustajille: ”You’re all gonna die! (te kaikki kuolette)”.

Koneessa mies pyysi päästä vessaan. Vessasta tullessaan senegalilainen yllätti poliisit täysin syöksymällä heidän kimppuunsa molemmat kädet täynnä omaa ulostettaan.

Mies saatiin taltutetuksi, mutta ulostehyökkäyksen jälkeen haju matkustamossa oli sietämätön. Senegalilaismies sai tahtonsa läpi: lento jouduttiin keskeyttämään ja kone palasi Suomeen. Mies sai käräjillä seitsemän kuukautta vankeutta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, mutta viimeisten mediatietojen mukaan mies oli vapaalla jalalla Suomessa.

Mutta kenet palautettiin?

Aino Pennanen halusi estää koneen lähdön kieltäytymällä istumasta ja yritti yllyttää muitakin matkustajia yhtymään protestiinsa pakkopalautuksia vastaan. Muut matkustajat eivät lähteneet leikkiin mukaan, ja poliisi poisti vihreiden lainsäädäntösihteerin koneesta.

Finnairin viestintäpäällikkö Varpu Göös kertoi MTV:lle, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun matkustaja joudutaan poistamaan koneesta, koska tämä protestoi pakkopalautusta vastaan.

Vielä ei tiedetä, tuleeko Aino Pennanen saamaan lentoliikenteen häirinnästä poliisin antamaa huomautusta kummempaa seuraamusta. Emme myöskään tiedä, aikooko Finnair vaatia Pennaselta korvauksia lennon myöhästymisestä, tai asettaa tätä lentokieltoon, sillä Finnairin linja on, että se ei kommentoi yksittäistapauksia eikä korvausvaatimuksia.

Pennasella ei ollut protestiin ryhtyessään mitään tietoa siitä, minne ja miksi koneessa ollutta miestä ollaan palauttamassa. Kyseessä saattoi olla kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija tai rikosten takia Suomesta karkotettava ulkomaalainen.

Mitään varmaa tietoa tästä asiasta ei ole, koska viranomaiset eivät lain mukaan voi kommentoida näitä asioita.

Aamulehti kertoo, että karkotuksia vastustavan Stop Deportations -verkoston mukaan kyseessä olisi ollut irakilaismies, joka palautettiin Basraan. Turvapaikka-aktivistien verkoston mukaan irakilaismies kertoo olleensa yli kolme kuukautta Joutsenon säilöönottoyksikössä. Tämä viittaisi siihen, että hänet on karkotettu vakavien rikosten takia.

SUOMEN UUTISET