Aaltojuovakirppa on tuonut kiistaa hallituspuolueiden välille. Aaltojuovakirppa on rypsin taimivaiheen tuholainen. Kiistan juuret juontuvat jälleen Euroopan unioniin.
EU haluaa kieltää aaltojuovakirpan torjuntaan käytetyt nikotiinijohdannaisiin perustuvat tuholaismyrkyt.

Hermomyrkkyjen epäillään aiheuttavan USA:ssa ja Euroopassa yleistyneitä mehiläisten ja muiden pölyttäjien joukkokuolemia. Siksi neonikotinoidimyrkyt haluttaisiin kieltää kukkivien peltokasvien, kuten maissin, rapsin ja rypsin suojelussa.

Suomea koskee vain rypsi, jota ei viljellä muualla kuin Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö vastustaa ministeri Jari Koskisen johdolla tuholaismyrkkyjen täyskieltoa. Neonikotinoideilla peitataan siemeniä, jotta kirpat eivät niitä söisi.

Ympäristöministeri Ville Niinistö vastustaa Helsingin Sanomien mukaan MMM:n kantaa jyrkästi. Niinistön mukaan MMM ei edusta Suomen kantaa, koska hallitus ei ole lyönyt sitä lukkoon. Niinistön mukaan pölyttäjien vaarantuminen on valtava riski sekä koko ekosysteemille että viljelykasvien tuotannolle. Pölytys myös parantaa viljelykasvien tuotantoa.

Varmaa tietoa neonikotinoidien vaikutuksesta ei vielä ole. Siksi aineiden vaikutuksista tarvitaan perusteellista riskianalyysia. MTK:n mukaan korvaavaa ainetta ei ole. Komission esittämässä kieltolistassa ei mainita rypsiä, jota viljellään vain Suomessa.

EU:n komissio lykkäsi maanantaiksi suunniteltua äänestystä.

PS VERKKOtOIMITUS