Kokoomuksen ryhmäpuhuja Kimmo Sasi esitti eduskunnan EU-selontekokeskustelussa keskiviikkona varsinaisen silmänkääntötempun hallituksen eurooppapolitiikasta. Sasi asettui eurokriittisten vahvassa paineessa melko lähelle jopa perussuomalaisten linjauksia – häivyttäen samalla tapahtuneet munaukset tapahtumattomiksi.

Sasi mainitsi puheessaan, etteivät kaikki jäsenmaat noudattaneet yhteisesti sovittuja sääntöjä. Euroa pitää kehittää.

– On poistettava kannustimet rikkoa sääntöjä. No bail out -periaate (=ei tukipaketteja) on säilytettävä eli jokainen hoitaa taloudelliset vastuunsa itse. Suomen ja Saksan linja vastuullsiesta kansallisesta talouspolitiikasta on oikea. Emme halua EU:sta tulonsiirtounionia, Sasi linjasi.

Näin hän jätti mainitsematta, että EU oli rikkonut oman ”ei tukipaketteja”-sääntönsä heti ensimmäisen tukipaketin yhteydessä, mitä on jatkettu useaan kertaan.

Perussuomalaiset muistutti Islannista

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitäjä Juho Eerola kummasteli, miksi euroeliitti hehkuttaa Irlantia. Hän nosti paremmaksi esimerkiksi Islannin: sen talous menestyy kaikilla mittareilla Irlantia paremmin – talous kasvaa, valtion velka on hallinnassa ja vienti vetää. Irlannin työttömyys on korkea, valtionvelka räjähtänyt käsiin ja nuoret muuttavat ulkomaille.

– Islanti noudatti perussuomalaisten kannattamaa no bailout -linjaa. Se ei pelastanut pankkiireitaan, minkä Irlanti EU:n pakottamana teki. Irlanti päätti EU:n painostamana pelastaa pankkiirit, kun taas Islanti päätti pelastaa oman kansansa, Eerola valisti.

Timo Soini (ps.) muistutti vastauspuheenvuorossaan pääministeriä reiluudesta ja rehellisyydestä.

– Miten teidän oma hallituksenne toimi siinä vaiheessa, kun tehtiin luottojohdannaissopimus kreikkalaisten pankkien kanssa? Julistettiin salaiseksi koko sopimus, ja täällä edustajat eivät tienneet edes, mikä sopimuksen sisältö oli. Oliko se reilua, että oikeuden kautta saatiin tietää, mihinkä Suomen hallitus ja kreikkalaiset pankit olivat sitoutuneet?

Soini hämmästeli myös, miksi pankkien tulevat stressitestit tehdään ensi syksynä, mahdollisesti vaalien jälkeen?

– Eikö olisi reilumpaa, että ne tehtäisiin nyt? Se varmaan johtuu siitä, että Dexia, Allied Irish Bank, ne kaikki pääsivät stressitesteistä läpi, ja sen jälkeen olivat lähes konkurssissa, Soini kurmotti.

Veli-Pekka Leskelä