Perussuomalaiset esitti valtioneuvoston EU-selonteosta raikkaita huomioita eduskunnassa selontekoa käsittelevässä keskustelussa. Kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola luonnehti selontekoa Tampereen yliopiston professori Tapio Rainion sanoin: ”Selonteko on yhdentekevä, latteudessaan masentava asiakirja, joka antaa huonon – mutta samalla ehkä realistisen – kuvan hallituksen tahtotilasta ja kyvykkyydestä”.

– Tähän on valitettavan helppo yhtyä. Kataisen hallitus seilaa Euroopassa vailla suuntaa ja riittävää pitoa.

Hallitus näytti selonteon nojalla uskovan, ettei komissio tai EU tee virheitä, ei edes eurokriisin hoidossa. Euroeliitti hämmästelee Irlannin ihmettä. Eerola vertasi Irlantia Islantiin: sen talous menestyy kaikilla mittareilla Irlantia paremmin – talous kasvaa, valtion velka on hallinnassa ja vienti vetää. Irlannin työttömyys on korkea, valtionvelka räjähtänyt käsiin ja nuoret muuttavat ulkomaille.

– Islanti noudatti perussuomalaisten kannattamaa no bailout -linjaa. Se ei pelastanut pankkiireitaan, minkä Irlanti EU:n pakottamana teki. Irlanti päätti EU:n painostamana pelastaa pankkiirit, kun taas Islanti päätti pelastaa oman kansansa, Eerola valisti.

Ekonomit: Euro on liian vahva

Ekonomistit pitävät euroa liian vahvana. Keskeinen syy on EKP:n liian tiukka rahapolitiikka. Euro on kasvun este Suomelle ja koko euroalueelle. Venäjän-vienti ei vedä, koska ruplan avo on laskenut.

– Löytyykö selonteosta tällaista pohdintaa? Valitettavasti ei. EU ratkoo yhdentymisen ongelmia lisäämällä yhdentymistä, mikä vie kohti liittovaltiota.

– Suunta on käännettävä ja epäkohdat torjuttava tarpeetonta sääntelyä purkamalla. Hallituskin puhuu selonteossaan unionin toiminnan järkevöittämisestä, mutta ei kerro, mitä se sillä tarkoittaa.

Nopeampaa reagointia

Perussuomalaiset toivoo nopeampaa reagointia unionin päätöksentekoon. Lissabonin sopimus toi jo EU:n päätöksentekoon keltaisen kortin: jos kolmasosa kansallisista parlamenteista vastustaa EU:sta tulevaa esitystä toissijaisuusperiaatteeseen vedoten, komission on harkittava ehdotustaan uudelleen.

– Keltaisen kortin rinnalle tulisi tuoda punainen kortti, joka kieltäisi komissiota kokonaan jatkamasta punaisen kortin saaneen ehdotuksen käsittelyä. Tätä esitystä saa vapaasti viedä eteenpäin, Eerola kehotti.

Sveitsiläiset kertoivat viikonloppuna äänestyksessä mielipiteensä EU:n syvenevästä integraatiosta. He eivät pitäneet sitä reiluna. Suomessa ministerit arvostelivat äänestystä eivätkä antaneet kansan mielipiteelle mitään arvoa, Eerola suomi.

– Mitkä ovat Suomen hallituksen tavoitteet integraation syventymisessä? Hyväksyykö Suomi euroalueen yhteisen velan, yhteisen budjetin sekä EU:n laajan kontrollin työmarkkinoihin, eläkepolitiikkaan ja sosiaaliturvaan? Onko Suomi valmis uusiin tukipaketteihin? Mitä hallitus tekee – mitä jäbä duunaa? Selonteosta ei löydy vastauksia näihin kysymyksiin, Eerola peräsi.

Veli-Pekka Leskelä