
Komissio toivottaa 50 000 uutta pakolaista tervetulleiksi Eurooppaan – Suomi unionin linjoilla
EU haluaa pakolaispolitiikkaan yhä pakottavampaa taakanjakoa, josta kieltäytyvää maata rangaistaisiin taloudellisesti. Euroopan unionin komissio esitti viime torstaina omat suunnitelmansa pakolaispolitiikasta. Euroopan maiden johtajat keskustelevat EU:n yhteisestä turvapaikka- ja muuttoliikennepolitiikasta tämän viikon torstaina.
Suomen virallinen kanta pakolaispolitiikkaan myötäilee EU-komission kantoja, kävi ilmi Iltalehden tekemästä vertailusta. Vertailua tulkitessa on huomattava, että Sipilän hallituksen ohjelmassa on paperilla perussuomalaisia maahanmuuttolinjauksia, joita ei kuitenkaan ole tähänkään mennessä toteutettu kovin tarkkaan.
Komissio vaatii jäsenmaita valvomaan EU:n ulkoraja nykyistä paremmin, ja esimerkiksi uusi Euroopan raja- ja merivartiovirasto pitäisi saada nopeassa tahdissa täyteen toimintavalmiuteen. Suomen hallitus on samalla linjalla.
Komission mukaan maahanmuuttoa on hillittävä huolehtimalla EU:n ja Turkin sopimuksen täytäntöönpanosta, yhteistyössä pakolaisjärjestöjen kanssa ja rahoittamalla EU:n Afrikka-hätärahastoa. Suomen hallitus haluaa auttaa turvapaikanhakijoita entistä enemmän lähempänä kriisipesäkkeitä. Lisäksi pakolaisleirien elinolosuhteita on parannettava niin, että myös suora kotiinpaluu leireiltä olisi mahdollista.
Niin sanotun Dublin-säännön mukaan toiseen EU-maahan saapunut turvapaikanhakija pitäisi palauttaa siihen maahan, jossa hän on ensiksi rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi. Suomi haluaisi saada tämän huonosti käytännössä toimivan järjestelmän toimimaan. Komission mukaan jäsenmaita voisi pakottaa vastaanottamaan turvapaikanhakijoita vakavissa kriisitilanteissa. Suomen linja on, että päätökset solidaarisuudesta poikkeustilanteissa on aina sovittava etukäteen.
Iltalehden mukaan komissiossa on myös esitetty, että taakanjaosta kieltäytyvä maa voisi menettää EU-rahaa.
Komissio ehdottaa, että toukokuuhun 2019 mennessä unionin alueelle sijoitetaan 50 000 haavoittuvassa asemassa olevaa pakolaista lisää. Aiemmassa taakanjaossa onnistuttiin sijoittamaan vain noin 32 000 pakolaista, kun tavoite oli sijoittaa 120 000 ihmistä. Suomi huolehti omasta osuudestaan mallioppilaan tavoin.
Komission tavoittelee kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten palautusprosentin nostamista. Suomen linja on, että palautuksia on tehostettava luomalla EU:n yhteinen turvallisten alkuperämaiden luettelo mahdollisimman pian, Iltalehti kirjoittaa.
Käytännössä laittomille maahanmuuttajille lisää terveyspalveluja tarjoava Helsinki vetää mattoa Suomen hallituksen tavoitteiden alta. Kuten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi Suomen Uutisissa, Sipilän hallitus on ilmoittanut pyrkivänsä tehostamaan kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden maastapoistamista. Tarjoamalla laajennettuja sotepalveluja tälle kohderyhmälle Helsinki vetää mattoa myös hallituksen tavoitteiden alta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää