

Komissiossakin ihmetellään vyönkiristyksen vaikutuksia
Euroopan komissio julkaisi ekonomistinsa tutkimuspaperin, jossa todetaan sama asia jonka IMF huomasi jo aiemmin: euromaiden vyönkiristely on mennyt liiallisuuksiin. Raportti ei ole kaiken kattava, mutta se antaa hyvän kuvan säästötoimien yhdenaikaisista heijastusvaikutuksista muiden matokuurilla olevien maiden talouteen.
Heijastusvaikutuksen pääperiaate on yksinkertainen. Kuluttajan kahvilassa käyttämä euro on kyseiselle kuluttajalle meno, mutta kahvilanpitäjälle tulo. Lisäksi valtio on arvonlisäverollaan täyttämässä tuolla kulutetulla eurolla omia rahatarpeitaan. Mutta kun kaikki euromaat ovat yhtä aikaa säästölinjalla, ei tulojakaan kerry samaa tahtia. Esimerkiksi ulkomaankauppa hyytyy.
Heijastusvaikutusten kuvauksesta jäi uupumaan muutamia ratkaisevia seikkoja, kuten kuluttajien ja yritysten luottamus talouden kehitykseen. Raporttia voi silti pitää suuntaa antavana. Raportissa todetaan, että kaikkien euromaiden talouteen tehdyt sopeutustoimet ovat haitanneet talouskasvun syntymistä. Paperissa huomioidaan, että lyhyellä aikavälillä vyönkiristelyssä menoleikkaukset ovat olleet haitallisempia kuin veronkorotukset. Lisäksi nopeat ja rajut sopeutustoimet ovat tehneet enemmän hallaa kuin maltilliset ja pidemmälle aikavälille ripotellut säästötoimet.
Ongelmaksi ovat muodostunut kuitenkin euromaiden rahoittajat, jotka ovat paniikissa katkaisseet rahoituksen kriisimailta. Mielekkäintä olisi ollut tehdä pidempiaikainen suunnitelma talouden rakenteiden uudistamiselle siten, että sen taakse olisi saatu näiden maiden rahoittajat. Korkeiksi nousseet lainakorot ovat vain pahentaneet kaikkien kriisimaiden tilannetta.
Paperissa on myös pohdittu parempien maiden elvyttävän talouspolitiikan vaikutuksia kriisimaiden talouksiin. Kriisimaat kun kärsivät myös vaihtotaseen alijäämästä, jolloin elvyttävä linja olisi lisännyt tuontia kriisimaista, ja siten luomassa kriisimaihin talouskasvua. Saksan, Suomen, Hollannin ja Itävallan elvyttävällä linjalla ei oltaisi saavutettu kovin merkittäviä helpotuksia. Sen sijaan näiden maiden omille talouskasvujen kehityksille tällä olisi suurempi vaikutus. Elvytys olisi voitu tehdä vaikka velkarahalla, sillä näiden maiden lainakorot ovat pitkillekin laina-ajoille historiallisen alhaiset.
Raportissa todetaan kuitenkin, ettei kriisimailla ole ollut juurikaan hyviä vaihtoehtoja. Sopeutustoimissa tuhoisaa on kuitenkin ollut yhdenaikaisuus ja suuruus.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää