
Kommentti: Helsingin Sanomien vaihtoehtoinen totuus vähättelee kansallismielisten voittoja ja paisuttelee tappioita
HS on kärkäs tulkitsemaan kansallismielisten puolueiden oletettua pienemmät voitot viestiksi EU-projektin voittokulusta, muttei näe kansallismielisten puolueiden läpimurtovoittojen kohdalla muuta kuin yksittäistapauksia, vailla laajempaa merkitystä. Europarlamenttiavustaja, KTM Mikael Lith (ps.) kirjoittaa Helsingin Sanomien journalismista.
Italian parlamenttivaalien jälkeen Helsingin Sanomat antoi ymmärtää, että maassa koettu populistinen vyöry oli pelkkä yksittäistapaus, josta ei ole syytä tehdä johtopäätöksiä Euroopan yleisestä poliittisesta tilanteesta. Tämä on varsin merkillinen kannanotto ottaen huomioon sen, että HS kyllästymiseen asti on jankuttanut Alankomaiden ja Ranskan kansallismielisten puolueiden ennakoitua pienemmän vaalivoiton jälkeen, että populismi on nyt voitettu Euroopassa – ja että tästä seuraa euroalueen väistämätön tiivistäminen liittokansleri Angela Merkelin ja presidentti Emmanuel Macronin johdolla.
HS:n hurmahenkiseen narratiiviin eivät tuoneet muutosta Itävallan ja Tsekin parlamenttivaalit viime syksynä, joissa kansallismieliset puolueet saivat murskavoitot. Itävallassa kansallismielinen FPÖ vielä ylsi hallitusvastuuseen asti maan konservatiivien kanssa, jonka seurauksena Itävaltaa ajaa nyt EU:ssa väkevää kansalliskonservatiivista linjaa.
Viime viikolla varmistunut Saksan hallituksen muodostaminen sosiaalidemokraattien ja kristillisdemokraattien kesken oli myös HS:n mukaan EU-mielisten voitto. On kuitenkin varsin kyseenalaista pitää voittona sitä, että kaksi murskatappion syksyn liittopäivävaaleissa kärsinyttä puoluetta muodostaa pakkoavioliiton samalla, kun kansallismielinen AfD on 15-16 % kannatustasolla mielipidekyselyissä. AFD on näissä kyselyissä ajoittain jopa ohittanut sosiaalidemokraatit ja noussut Saksan toiseksi suosituimmaksi puolueeksi.
HS on selvästi omaksunut vaihtoehtoisen totuuden levittämisen strategian uutisoidessaan kansallismielisten puolueiden menestyksestä Euroopassa. Suuret voitot populistipuolueille ovat HS:lle yksittäistapauksia ja kansallismielisten ennakoitua pienemmät vaalivoitot taas merkkejä suuresta käänteestä globalistien hyväksi. HS koittaa näin informaatiovaikuttaa sitä tosiasiaa vastaan, että perussuomalaisten ajama moderni kansallismielisyys alkaa olla Euroopassa uusi normaali. Suomen poliittista tilannetta voidaan pitää tällä hetkellä varsin poikkeuksellisena Länsi-Euroopassa. Missään muussa Länsi-Euroopan maassa eivät konsensuspuolueet suurella vimmalla kilpaile siitä, kuka on EU- ja maahanmuuttomyönteisin liike. Perussuomalaisilla on edessään iso työ ennen ensi vuoden eduskunta- ja europarlamentti-vaaleja, jotta Euroopassa jo useamman vuoden tyrskynnyt kansallismielisyyden aalto yltäisi Suomeenkin asti.
MIKAEL LITH
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kolumni: Italialainen näytelmä

Immonen: Kokoomuslaiset pikkuporvarit eivät ymmärrä kansallismielisyyden käsitettä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Iranilaisjohtaja käynnisti varainkeruun Trumpin ja Netanjahun salamurhaa varten: ”Tätä tehdään Euroopassa 10–20 miljoonalla dollarilla”
Kovan linjan iranilainen islamistijohtaja Abdolmajid Kharaghaani on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa varainkeruukampanjasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tappamiseksi. Myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin pää on pölkyllä - hänelle vaaditaan teloitusta Iranin valtionmediassa.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää