Italian vaalien jälkeen uusi parlamentti ja senaatti järjestäytyvät ensi kertaa maaliskuun 24. päivänä. Tuolloin valitaan kumpaankin kamariin puhemiehet. Samalla viralliset hallitustunnustelut alkavat.

Maan presidentti Sergio Mattarella (kuvassa) on peräänkuuluttanut vastuullista hallitusta. Hänen käsissään on uuden hallituksen muodotaminen, sillä hän määrää hallitustunnustelijan.

Vaalivoittajiksi julistautuneet Viiden tähden liike ja Liitto ovat toistaneet omat vaalilupauksensa. Viiden tähden liike pitää kiinni 780 euron kuukausittaisesta minimitoimeentulosta, joka ulottouisi noin yhdeksälle miljoonalle italialaiselle. Maan tilastokeskus on laskenut sen tuovan 15 miljardin euron kolon maan budjettiin.

Liitto keventäisi verotusta

Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini totesi suorasukaisesti, että heidän talousohjelmansa on tyystin päinvastainen kuin mitä Euroopan komissio toivoo sen olevan. Oikeistoblokin suurimmaksi puolueeksi noussut Liitto esittää alhaista tasaveromallia. Budjetin tasapainottamiseksi ei tehdä suuria muutoksia. Siten myös Liiton budjettikurittomuus tietää päänsärkyä Brysselille.

Salvinin mukaan Brysselissä tyytyväisyys kuitenkin nousisi Italian talouden kasvaessa.

– Me leikkaamme verotusta ja byrokratiaa. Kunnioitamme EU:n budjettisäännöksiä niin kauan kuin ne mahdollistavat Italian talouden kasvun. Muutoin me toimimme italialaisten parhaaksi, emmekä parin byrokraatin mieleen, Salvini sanoi viitaten byrokraateilla komissioon.

Demareilla ristiriitainen suhtautuminen Viiteen tähteen

Sosiaalidemokraateilla (PD) voi olla ratkaiseva asema tulevan hallituksen muodostuksessa. Jotkut demarit näkisivät puolueensa mielellään yhteishallituksessa Viiden tähden liikkeen kanssa tai antamalla liikkeelle epäsuoraa tukea oppositiosta käsin. Tällä hallituspohjalla vältyttäisiin Viiden tähden liikkeen ja Liiton hallitukselta.

Rumasta vaalitappiosta huolimatta PD:n vetämän keskusta-vasemmistoblokin ja Viiden tähden liikkeen yhteishallitus muodostaisi enemmistön.

PD:n ex-pääministeri Matteo Renzi ei halua viedä puoluettaan hallitukseen. Hän on aiemmin kertonut eronsa ajankohdan toteutuvan vasta sitten, kun Italialla on toimiva hallitus. Renzi kuitenkin erosi puoluejohtajan paikalta maanantaina. PD:ssä kritisoitiin Renzin eron lykkäystä.

Renzin mukaan sekä Liitto, että Viiden tähden liike ovat ääripuolueita, eikä PD voi tehdä näiden kanssa minkäänlaista yhteistyötä. Puolueen varapuheenjohtaja Maurizio Martina kertoi PD:n paikan olevan oppositiossa.

Pohjoisten EU-maiden velan uudelleenjärjestelyehdotus olisi Italialle myrkkyä

Tukku pohjoisia EU-maita korostaa unionin jäsenmaiden velan hallittua uudelleenjärjestelyä. Suomi lukeutuu näihin jäsenmaihin. Tällainen esitys tuskin käy yhdellekään italialaispuolueelle. Italian pankkisektori tuskailee tuottamattomien luottojen kanssa ja maan pankeilla on rutkasti Italian velkaa taseissaan. Niiden uudelleenjärjestely kriisitilanteessa rokottaisi suoraan maan pankkien taseita ja se iskisi suoraan italialaisten lompakoihin.

Italian valtionvelka on yli kaksi kertaa niin suuri kuin Maastrichtin sopimus edellyttää. Euromääräisesti sitä on massiivisesti ylittäen 2 200 miljardia euroa.

Mattarellalla on joka tapauksessa hyvin hankala tehtävä luovia Italiaan EU-myönteinen hallitus, koska yli 50 prosenttia äänistä meni EU-kriittisille puolueille. Mattarella voisi nimetä teknokraattihallituksen, mutta se tietäisi poliittista myrskyä. Italialla on viime vuosina ollut vaaleilla valitsemattomia pääministereitä.

Henri Alakylä